Rode esdoorn is een boom uit de Aceraceae familie en het geslacht Esdoorn (Acer) en er staat 1 soort Rode esdoorn in onze plantengids.
De kleur van de bladeren is groen, deze boom is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 20 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Een rode esdoorn hoeft u in principe niet te snoeien. Echter zijn er gevallen dat het noodzakelijk is. In deze gevallen zullen we u voorzien van de juiste instructies.
Wanneer?
Snoei de rode esdoorn alleen als de boom te groot wordt of als er dode/kruisende takken in de weg zitten. De sapstroom van een rode esdoorn komt in de lente op gang, daardoor is het voorjaar niet het juiste moment om te snoeien.
Als de bladeren van de boom in de winter zijn gevallen, is het de gunstigste tijd om te snoeien want dan is de boom in rust. Houd er wel rekening mee dat u niet snoeit als het vriest.
Hoe?
Hieronder geven we een aantal tips hoe u de rode esdoorn het beste kunt snoeien.
Snoei alleen de lange takken en doe dit met alle lange takken. Als u de takken gedeeltelijk snoeit kan dit namelijk een lelijke vorm krijgen.
Het is aan te raden om zo te snoeien om daardoor een mooi gevormde kroon te maken. Daarna kunt u zich focussen op de naar binnen groeiende takken, of kruisende takken. Het is aan te beleven om na het snoeien op een afstand de vorm van de rode esdoorn te bekijken.
Als u tijdens het snoeien witte takken tegen komt dan kunt u die zonder enige twijfel verwijderen. Dit zijn namelijk de dode takken, dit kunt u voorkomen om tijdig te snoeien. Snoei daarnaast kleine stukken, snoei niet meer dan een vijfde voor het behoud van de boom.
Materialen
Als u een rode esdoorn gaat snoeien, is het voornamelijk belangrijk dat u scherp snoei gereedschap heeft. De snoeiwonden op de boom zijn dan glad, waardoor de boom sneller hersteld en het minder sap lekt uit de wonden.
Gebruik een hoge trap als materiaal wanneer de rode esdoorn te hoog is. Neem daarbij wel de nodige veiligheidsmaatregelen, de trap moet niet kunnen omvallen.
Ga ook voor een scherpe snoeischaar, hiermee kunt u takken die niet dikker zijn dan 1,5 centimeter verwijderen. Als laatste is een scherpe takkenschaar fijn in gebruik, alleen is het niet aan te raden om dikkere takken te verwijderen bij een esdoorn.
De rode esdoorn is gemakkelijk te onderhouden en verzorgen. Er is niet veel nodig voor een prachtige en gezonde groei van een rode esdoorn, alleen zijn er wel enkele voorwaarden om dit succesvol te laten verlopen.
Overwinteren
De rode esdoorn kan overwinteren zonder enige bescherming, maar niet als het een jonge esdoorn is. De boom kan dan gevoelig zijn voor vorst.
De rode esdoorn is verder winterhard en kan zonder speciale bescherming tot -10° C blijven leven. Door de milde winters in Nederland kunt u er vanuit gaan dat er verder geen verzorging nodig is.
Lente en zomer
Het is aan te raden om de rode esdoorn te bemesten tijdens de lente- en zomermaanden. Bemest het met organische en ecologische meststoffen zoals, guano, compost, mest, eieren en bananenschillen.
Stel u kiest ervoor om deze boom in een pot te kweken, houd er rekening mee dat de meststoffen dan beter werken in een vloeibare vorm.
Als een rode esdoorn geplant wordt, is de voorkeur om dit op een zonnige of half schaduw locatie op een geschuurde ondergrond te doen. Daarnaast kunt u het beste een te droge grond, kalkrijke grond of harde grond/bestratingen vermijden.
Het komt er op neer dat een rode esdoorn een doorwortelbare grond moet hebben. Plaats het niet op de voet van een helling, het wordt namelijk afgeraden door wateroverlast.
Als de grond te zuur of kalkachtig is, dan kunnen de bladeren geen sterke rode kleur ontwikkelen. Dan worden de bladeren oranje of groen en is het belangrijk om aandacht te besteden aan de grond waar de rode esdoorn is geplant.
Het kan zijn dat dit komt door een te droge of natte grond. Kijk hier goed naar om te zien of de rode esdoorn de juiste grond en/of watertoevoer krijgt.
Een rode esdoorn kan u gemakkelijk stekken. Alleen vergt het wel geduld, zorg dus voor een goede voorbereiding. Dat betekent: zorg voor een scherpe schaar en ontsmet de schaar om ziektes tegen te gaan. Kies voor een grote pot, waar er genoeg ruimte is voor de wortels om zich te ontwikkelen.
U kunt het beste stekken in het voorjaar, dan heeft de esdoorn nog het hele seizoen om te groeien in de juiste weersomstandigheden. Zodra de boom stek wortels heeft en de eerste knoppen van de bladeren zichtbaar zijn, kan een rode esdoorn gestekt worden. Dit begint bij het oppotten van jonge takken van ongeveer 25 centimeter.
Als u gaat stekken, snijdt de stekken dan ’s ochtends vroeg. Kies voor stekpoeder, dit kan de beworteling van de bodem bevorderen en kan schimmels voorkomen.
Kies ervoor om de pot op een schaduwachtige plek te zetten en anders binnen als er nog sprake is van nachtvorst. Op het moment dat er geen nachtvorst is, rond de maand mei, kunt u de pot buiten zetten.
Na enkele weken zullen de eerste wortels zijn gegroeid en kan de rode esdoorn geplant worden. De stam en wortelkluit moeten even groot zijn, zo is de kans groter dat de stek goed kan doorgroeien in de grond.
Als de rode esdoorn bladeren verkleuren of uitdrogen dan heeft het vaak te maken met kweekomstandigheden, zoals eerder benoemd. De meest voorkomende ziekte is de verticillum verwelkingsziekte, hierdoor verkleuren en verwelken de takken en bladeren van de esdoorn.
Door de schimmels verstoppen de vaatbundels bij deze boom en krijgt deze niet genoeg water. Hierdoor kunnen de bloem- en bladknoppen niet bloeien. Als afstervende takken zichtbaar worden, dan is het eigenlijk al te laat om er iets aan te doen.
Koop Rode esdoorn bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Rode esdoorn en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.