Rode kornoelje is een heester uit de Cornaceae familie en het geslacht Kornoelje (Cornus) en er staat 1 soort Rode kornoelje in onze plantengids.
De bloeitijd van een Rode kornoelje ligt in mei en juni en de bloemen zijn wit van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 4 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Het perfecte moment om rode kornoelje te snoeien hangt af van hoe u wilt dat de plant groeit. Heeft uw rode kornoelje de neiging om wilde scheuten te vormen? Dan is het verstandig om in het vroege voorjaar regelmatig te snoeien. U kunt dan hinderlijke of dwars groeiende takken verwijderen en deze tot twee of drie ogen boven de grond terugsnoeien.
Heeft u last van storende takken? Dan hoeft u gelukkig niet te wachten tot het voorjaar. De rode kornoelje kan namelijk het hele jaar door gesnoeid worden als dat nodig is. In de late winter kunt u de spruiten inkorten, zodat de takken hun kleur behouden.
Bij de rode kornoelje hoeft u de grootbloemige kornoeljes zelden te snoeien. Het gaat meer om de dwarsgroeiende of storende takken en twijgen, die idealiter in de late winter worden verwijderd voordat de sapstroom begint. U kunt grotere sneden afsluiten met boomwas.
De heester voelt zich het prettigst in licht vochtige grond. De gemiddelde tuingrond is hierbij voldoende. Zorg er wel voor dat er genoeg voedingsstoffen in de grond zitten. Geef de rode kornoelje zeker in de eerste twee jaar extra water in droge periodes. Tijdens een lange, extreme hittegolf gepaard met droogte, is het verstandig om de kornoelje in de avond af en toe flink water te geven.
Hoe weet u of de heester water nodig heeft? Dat ziet u aan de blaadjes. Deze hangen bij dorst namelijk slap in de ochtend. Daarnaast houdt de rode kornoelje van zon. De plant is winterhard en ontzettend sterk, dus deze heeft geen last van de kou.
De rode kornoelje houdt dus van een vochtige, voedzame ondergrond en zon. De plant is zeker geschikt voor de gemiddelde tuin, maar zal het allerbeste presteren langs rivieren en laaggelegen gebieden. Dit komt door de aanwezige biodiversiteit, de wisselende grondwaterstand en de hoeveelheid zon.
Daarnaast houdt de plant van de wat zwaardere grondsoorten die een neutrale tot basische zuurgraad hebben. Dat houdt in; een pH-waarde tussen de 7 en 8. Let er wel op dat u de rode kornoelje niet op een plek plant waar het zomers te warm wordt.
Heesters als de rode kornoelje kunnen in principe het hele jaar door geplant worden, zolang de grond niet is bevroren. Toch kiezen ervaren tuiniers het liefst voor de klassieke planttijden. Denk dan aan het voorjaar en najaar. Zo plant u de rode kornoelje:
Het stekken van rode kornoelje is niet gebruikelijk. Het is alleen aan te raden voor jonge exemplaren die slechts een aantal jaar op hun standplaats staan. De oudere struiken zijn namelijk te groot en kunnen het verplanten niet verdragen.
Verplant de kornoelje altijd in de herfst, als de bladeren eraf zijn gevallen. Voor dat gebeurt moet u in de voorafgaande lente de struik met een steekschop rondom insteken. Op die manier worden de hoofdwortels van de struik gescheiden. In de loop van het jaar zal de heester nieuwe, fijne wortels en een kluit ontwikkelen.
Vervolgens kunt u deze in de herfst opgraven en op een nieuwe plaats planten. Bind de plant na het graven vast met een zeil of een grote jutezak om te voorkomen dat de kluit uit elkaar breekt. Als de plant op haar nieuwe plaats staat, moet u een waterrand rond de struik maken. Deze gietrand vangt het water op en begeleidt het direct naar de wortels. Breng tot slot mulch aan op de boomschijf om ontkiemend wild onkruid en bodemverdamping te voorkomen.
Rode kornoelje is vatbaar voor een aantal ziekten, waaronder de schimmelziekte anthracnose. Dit is een schimmelziekte waar de kornoelje mee besmet kan raken in een warme, vochtige omgeving. Er ontstaan dan zwarte plekken op de bladeren en de jonge bladeren en scheuten verdorren en kunnen zelfs afsterven. Verwijder simpelweg de geïnfecteerde bladeren en takken zodra u deze aantreft en besproei ze vervolgens met fungicide.
Ook wortelrot kan optreden. Dit komt voor wanneer de plant in drassige grond staat onder hete omstandigheden. Als de kornoelje hiermee is besmet, zullen de wortels rotten. In serieuze gevallen heeft dit verwelking, slechte groei en zelfs de dood tot gevolg. Heeft uw kornoelje hier last van? Laat het overtollige water dan weglopen en besproei haar onmiddellijk met fungicide. Voorkom wortelrot door niet te diep te planten bij het verplanten.
De derde ziekte is trunk borers. Dit is een soort ongedierte dat grote schade veroorzaakt en holtes in de takken maakt. Dit komt de plant binnen via een wond, dus bescherm de heester tegen schade door schors. Desinfecteer onmiddellijk als er een wond is. Is de wond al geïnfecteerd? Snijd de geïnfecteerde takken eraf en bespuit de plant met pesticiden.
Tot slot zijn er een aantal minder vaak voorkomende ziekten en plagen:
Koop Rode kornoelje bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Rode kornoelje en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.