Roos (Rosa) is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 42 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Roos vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Een roos snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van rozen. Het snoeien van de roos zorgt ervoor dat deze goed groeit en veel bloemen geeft. Maar wanneer kunt u het beste de roos snoeien en hoe pakt u dit aan?
U kunt op verschillende momenten van het jaar de roos snoeien.
In het najaar snoeit u de roos tot ongeveer vijftig centimeter boven de grond terug, zeg tot kniehoogte. In het voorjaar is het belangrijk dat u de tak net boven een nog niet uitgelopen bladknop snoeit. Tijdens de zomersnoei verwijdert u de uitgebloeide bloemen, zodat de plant nieuwe bloemen kan vormen.
Gebruik voor het snoeien van de roos een goede, schone en scherpe snoeischaar. Het gebruik van handschoenen is ook zeker aan te raden, vanwege de doorns van de roos.
De verzorging van de roos is niet heel ingewikkeld, maar de heester heeft wel enige aandacht nodig. Omdat de roos vrij snel groeit, heeft deze regelmatig voeding nodig. Dit zorgt voor een goede en rijke bloei. U kunt tweemaal per jaar de roos bemesten. De eerste bemesting in het voorjaar direct na de snoei en de tweede bemesting in juni als extra boost in de zomer. Sommige soorten, zoals de struikroos en klimroos kunnen ook in september nog wel een extraatje gebruiken.
De roos kan met zijn wortels meestal voldoende water uit de wat diepere lagen van de grond krijgen. Check wel of de grond voldoende vochtig is en geef desgewenst water. Bij warmere periodes dient u tweemaal per dag water te geven. Zorg ervoor dat de roos niet te veel water krijgt, want dit verstikt de wortels. Geef ook altijd aan de voet van de struik water en besproei nooit de bladeren, zodat schimmels geen kans krijgen zich te ontwikkelen. De roos is doorgaans goed bestand tegen koude winters. Bij zeer strenge vorst kunt u de heester afdekken en beschermen.
U kunt het hele jaar door een roos planten. Kies als standplaats voor de roos een plek met veel zon, wat wind en goede voedingsrijke grond. De grond mag niet te nat maar ook zeker niet te droog zijn. Bij een te droge grond zal de roos wat kleiner blijven. Zorg voor het planten van de roos voor een lekker groot gat. Vul dit gat met flink wat rozengrond. Nadat de roos in het gat is geplaatst, vult u het gat verder op. Geef de roos na het planten voldoende water en verzorg de roos ook zeker in de eerste weken na het planten goed door deze dagelijks van water te voorzien.
Wilt u een tuin vol met rozen? Dat kan door de roos te stekken. Doe dit altijd na de bloei. Snijd de stengel van een gezonde roos recht onder een ‘oog’ af en laat deze apart in een potje wortelschieten. U kunt ter stimulering wat stekgrond gebruiken. Er ontstaat hierdoor een nieuw plantje. Zodra deze groot genoeg is, kunt u deze roos planten in uw tuin. U kunt de roos ook vermeerderen door een bestaande roos te delen. Bij een rozenstruik kost dat meer moeite, omdat u dan de volledige struik op moet graven, de wortels doormidden moet snijden (delen) en de twee helften als twee afzonderlijke struiken opnieuw dient te planten.
Bij een goede verzorging van de roos is de kans op ziektes erg laag. Ondanks goed onderhoud kan de roos toch soms geplaagd worden door beestjes of schimmels. Een voorbeeld zijn luizen. Deze kunt u verwijderen met een speciaal biologisch luizenmiddel. Wees er op tijd bij, anders raakt de heester bedekt met een kleverige stof. De roos kan ook last hebben van meeldauw (een schimmel) en roest, oranje/bruine vlekken op het blad. Soms brengt de taxuskever een bezoek aan de roos. Deze kever maakt gaten aan de rand van het blad. Geen fraai gezicht, maar gelukkig bezwijkt de roos hier niet aan.