Heuchera, in het Nederlands ook wel Purperklokje genoemd, is een plantengeslacht uit de Saxifragaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 17 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Heuchera vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De heuchera, ook wel het purperklokje genaamd, is een vaste winterharde en bladhoudende plant die zich eenvoudig laat combineren met tal van andere vaste planten in uw tuin. Ook kunt u de heuchera in een bloempot zetten en zo uw terras opfleuren. De plant bloeit in de zomer met wit-roze bloempluimen en omdat de heuchera in milde winters wintergroen blijft, heeft deze ook in de kale wintermaanden een flinke meerwaarde. Het purperklokje is zeer geschikt voor siertuinen en voor tuinliefhebbers die houden van bladplanten met weinig verzorging.
Het snoeien van de heuchera is tevens een fluitje van een cent. In het voorjaar kunt u het beste oud blad wegknippen evenals bladeren die in de winter beschadigd zijn geraakt. Ook de uitgebloeide bloemstengels verwijdert u. Hierdoor krijgen jonge scheuten weer alle ruimte om volop te groeien. Gaat u de heuchera snoeien? Gebruik dan altijd een schone en scherpe snoeischaar en pas op dat u het purperklokje niet beschadigt.
Qua verzorging is de heuchera een makkelijke plant, zolang de grond maar niet gort en gortdroog is. Heeft de heuchera een zonnige standplaats, zorg er dan voor dat de grond altijd licht-vochtig is. Wanneer u het purperklokje in de volle grond heeft gezet hoeft u alleen bij langdurige droogte water te geven. Staat de heuchera in pot, dan is het aan te raden de plant om de dag wat water te geven. Bij watertekort krijgt het blad bruine randen en gaat de plant slap hangen. U merkt het dus snel genoeg wanneer het purperklokje dorst heeft, maar beter is het natuurlijk om te voorkomen dat bladeren verkleuren en lelijk worden.
Eenmaal per jaar is het verstandig de heuchera te bemesten. Breng dan rond de kroon van de plant een handje organische mest aan. Zoals gezegd is de heuchera winterhard en redelijk wintergroen. Alleen bij een strenge en langdurige vorstperiode zal de plant zijn blad verliezen. In zachte winters behoudt de plant zijn blad.
De heuchera past prima tussen andere vaste planten. Daarnaast kunt u de plant ook gebruiken als bodembedekker. Kies als standplaats voor de heuchera een plekje uit waar hij half in de zon en half in de schaduw staat. Geen schaduw in uw tuin? Geen probleem, een purperklokje staat ook graag in de zon. Niet veel zon in uw tuin? Ook dat is niet erg, want in de schaduw kan de heuchera ook best gelukkig zijn. Een makkelijke plant dus! Eveneens wat betreft grond, want de plant doet het goed op normale, voedselrijke en licht-vochtige grond. Zoals eerder vermeld, kan het purperklokje niet heel droog staan en daarnaast dient de grond goed doorlatend te zijn. Dat wil zeggen dat het te veel aan water in de bodem goed weg kan.
U kunt de heuchera planten met goede tuingrond. Vindt u één heuchera niet genoeg, plant dan voor een mooi resultaat acht tot tien planten per vierkante meter. Na het aanplanten geeft u voldoende water. De heuchera groeit in een pol. De pol heeft de neiging om omhoog te groeien en te verhouten. U kunt daarom het beste de plant in de winter iets dieper in de grond zetten.
Wanneer u de heuchera aan het snoeien bent, kunt u deze net zo goed gelijk vermeerderen. Het wordt zelfs aangeraden om dit om de twee à drie jaar te doen. Ook een ouder purperklokje dat te veel boven de grond groeit, kunt u opnemen, delen en opnieuw planten. Het zorgt ervoor dat de plant in goede conditie blijft.
Het vermeerderen van de heuchera gebeurt door de plant te scheuren of te delen. U kunt dit dus in het voorjaar (maart-april) tijdens het snoeien doen, maar september of oktober is ook een goed moment. Hoe gaat u te werk? Haal de heuchera in zijn geheel, met kluit en al, uit de grond. Scheur de kluit van het purperklokje vervolgens in meerdere stukken. U deelt als het ware de plant en zet ieder deel los op een eigen stukje grond. Geef na het planten van de heuchera weer voldoende water en wacht vervolgens totdat de nieuwe stekjes zijn gegroeid.
De heuchera is een vrij sterke plant, maar is wel gevoelig voor de larven van de taxuskever. Deze kunnen de wortels van de plant behoorlijk aanvreten. Geadviseerd wordt deze larven op een natuurlijk wijze te bestrijden. Een daarvan is met een gieter aaltjes te verspreiden over de oppervlakte van het purperklokje waar de larven zich bevinden. Deze aaltjes (wormpjes) dringen in de lichaamsopeningen van de taxuskever larven en zullen deze vervolgens vergiftigen. Door tijdig in te grijpen, kan de heuchera de aanval van larven prima overleven.