Saxifraga, in het Nederlands ook wel Steenbreek genoemd, is een plantengeslacht uit de Saxifragaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 24 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Saxifraga vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De Saxifraga kan zeker gesnoeid worden. De beste periode om de Saxifraga te snoeien is vanaf eind mei tot en met juli. Wanneer u gaat snoeien, knipt u na de bloeiperiode van de Steenbreek de bloemen en stengels weg. Snijd de stelen af bij de bladrozet. Verwijder de afgestorven bloemen ook direct bij de bloemhoofden.
Als uw Saxifraga flink gegroeid is, kunt u ervoor kiezen om de plant flink terug te snoeien. Deze plant is sterk en groeit heel snel weer bij. U hoeft zich geen zorgen te maken dat het lang duurt voordat uw Saxifraga teruggroeit.
Geef na het snoeien ook een mulchlaag, hierdoor zal de Saxifraga beter gaan groeien. Vervolgens kunt u na het snoeien de Saxifraga weer mooi in model knippen. Zo houdt u de Saxifraga mooi in zijn uiterlijk. Wanneer er drie jaar verstreken zijn, kan de Steenbreek gescheurd en opnieuw uitgeplant worden.
De Saxifraga heeft in een lichte vorm wel verzorging en onderhoud nodig, maar wanneer u de Saxifraga goed met rust laat, ziet u dat de plant enorm kan gaan groeien. De Saxifraga is uiterst geschikt voor mensen die van een echte rotstuin houden. Om deze tuin te creëren heeft de Saxifraga speciale verzorging nodig en moet de Steenbreek op een goede standplaats geplaatst worden in de juiste grondsoort.
De Saxifraga groeit het beste in een licht beschaduwde plek waarin zon tevoorschijn komt, maar ook als een koele plek kan dienen. Wanneer de Saxifraga in de volle zon staat moet de grond zeker vochtig genoeg zijn. Ook als de Saxifraga in halfschaduw staat heeft de Steenbreek veel vocht nodig. Ook moet de grond waterdoorlatend zijn. Buiten deze specifieke standplaats en grondsoort stelt de Saxifraga weinig eisen.
Naast de rotstuin kan de Saxifraga ook prima ingezet worden als bodembedekker. U kunt de Saxifraga dan het beste plaatsen tussen struiken, in een losse bloempot op het terras of langs de rand van een pad. Ze gaan ook goed samen met andere planten.
De Saxifraga heeft een matige voedselrijke bodem nodig om optimaal te kunnen groeien. In de winter zult u de grond waarin de Saxifraga geplaatst is vrij droog moeten houden. U kunt hier het beste maatregelen voor treffen zoals een zeil of het naar binnen halen van de Steenbreek.
De Saxifraga bloeit uit in de periode vanaf april tot en met mei. De bloemen die uitslaan kunnen geel, rood, roze of wit zijn. Dit is afhankelijk van de soort. Wanneer u de Saxifraga gaat planten houd dan de planten uit elkaar met een afstand van minimaal 20 centimeter. Hierdoor krijgt u een mooi resultaat.
De Saxifraga is winterhard. Het blad is mooi groen van kleur. Wanneer u meerdere Steenbreek planten bij elkaar gaat plaatsen vormt het samen een groen tapijt dat er qua uitstraling erg mooi uit gaat zien, ook in de wintermaanden. U kunt de Saxifraga ook prima onder bomen en struiken neerzetten.
U kunt de Saxifraga het beste planten in het voorjaar. Houd er rekening mee dat de grond ook kalkachtig en zandig moet zijn om de Saxifraga het beste te laten groeien. Wanneer u de Steenbreek gaat planten in potjes ligt de beste periode tussen september en oktober.
De Saxifraga is gemakkelijk te vermeerderen, dit kunt u realiseren door de plant te scheuren. Ook kunt u op een vrij simpele manier kleine stukjes (rozetjes) van de Steenbreek verwijderen en dit ergens anders planten. De Saxifraga zal dan zelf zorgen dat deze stukjes zich gaan uitbreiden.
Ook vormt de Saxifraga worteluitlopers, dit kunt u vergelijken met aardbeien. Ook deze worteluitlopers kunt u verwijderen en ergens anders plaatsen. De Saxifraga gaat zich vervolgens ook weer vermeerderen.
Bij de Saxifraga komen er vrijwel geen ziektes of plagen voor. De Steenbreek is dus erg gemakkelijk te onderhouden en wordt zelden aangetast. In enkele gevallen kan er rotting voorkomen, dan ontstaat er wortelrot. Deze wortelrot kan optreden wanneer de grond waarin de Saxifraga geplaatst is, slecht doorlatend is. Op dat moment ziet u dat de zoden en rozetten van de Saxifraga vergelen.