Leeuwenbek - Antirrhinum

Leeuwenbek (Antirrhinum) is een plantengeslacht uit de Scrophulariaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten en eenmalig bloeiende planten staan er 7 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Leeuwenbek vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Leeuwenbek online bestellen

Leeuwenbek snoeien: wanneer & hoe

Als u in maart begonnen bent met het zaaien van leeuwenbekken, kunt u aan het begin van de zomer aan de slag. De leeuwenbekken ontwikkelen namelijk eind juni hun bloemknoppen.

Een bloeistengel zal naar boven schieten. Tijdens de eerste bloei kunt u deze afknippen en in een vaas zetten. Leeuwenbekjes zijn hiervoor erg geschikt. Ze doen het niet alleen goed in een vaas, ze passen ook nog eens bij bijna elk interieur en zijn een mooie blikvanger.

Het komt nog wel eens voor dat bloemen en bladeren dood gaan bij de antirrhinum. U kunt deze dan simpelweg verwijderen. Er zullen snel nieuwe bladeren en bloemen voor in de plaats komen.

Leeuwenbek verzorging & onderhoud

De beste leefomstandigheden voor de antirrhinum zijn geplant in voedzame grond en staand in de volle zon. Bij periodes van droogte is het verstandig om de leeuwenbek flink veel water te geven.

Bemest de plant daarnaast wekelijks. Pas hierbij wel op. Als je de grond rondom de leeuwenbek te veel bemest kan dit negatieve gevolgen hebben voor de plant. Ze wordt dan slap en zal snel omvallen.

Als de planten eenmaal gegroeid zijn hebben ze wat ondersteuning nodig. Zorg dat u hier op tijd bij bent. De antirrhinum kan anders knakken en het niet overleven. Zet de langste stengels simpelweg vast met stokjes en touw of beter nog met ijzerdraad. 

Leeuwenbek planten: wanneer & hoe

Het beste moment om de antirrhinum te zaaien is in maart. Doe dit echter nog niet buiten. Plant de zaadjes eerst in een bak of in een kleine broeikas gevuld met potgrond.

Zet ze daarna over in kleine bloempotten, als ze in ieder geval 2 centimeter boven de grond uitkomen. Vervolgens kunt u de leeuwenbekken eind april of begin mei in de buitengrond zetten.

Let hierna wel op de planten die om de leeuwenbekjes heen staan. De antirrhinum kan namelijk gemakkelijk verdrukt raken in de nabije aanwezigheid van andere planten.

De leeuwenbek heeft erg klein zaad. U kunt het vergelijken met fijn gemalen peper. Dit maakt het lastig om de planten niet te dicht op elkaar te zaaien. Probeer dit toch wel te doen, want het is moeilijk om ze uit te dunnen als ze eenmaal zijn opgekomen. Als u de zaadjes in april heeft geplant gaat het vanaf dat moment hard.

Vervolgens zal de plant breder uitgroeien. Deze krijgt dan in de zomer veel meer bloemen, wat een mooi aanzicht oplevert.

Leeuwenbek stekken & vermeerderen

Het stekken van de leeuwenbek is ontzettend eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen is het afknippen van een uitloper.

Kies een gezond ogende uitloper uit en steek deze in de grond. Om hem een extra boost te geven kunt u de antirrhinum in wat stekpoeder dopen.

Dit bevordert de groei en het verstevigt de plant. De beste tijd om te stekken is in het voor- of najaar. 

Leeuwenbek ziekten

De eerste ziekte die veel voorkomt bij leeuwenbek is wortelrot. Dit wordt veroorzaakt door twee schimmels; Pythium of Rhizoctonia. Waar Pythium de wortels aanvalt, valt Rhizoctonia de basis van de plant aan.

U kunt zien dat uw planten last hebben van wortelrot als u ze goed heeft bewaterd en de plant ondanks dat toch instort. Als de leeuwenbek eenmaal besmet is met wortelrot is er helaas weinig aan te doen. U kunt het alleen voorkomen door de drainage te verbeteren en haar minder water te geven.

De tweede ziekte Anthracnose. Dit wordt veroorzaakt door verschillende schimmels. De geïnfecteerde bladeren krijgen dan gele of bruine vlekken die zich over het hele blad kunnen verspreiden.

Als Anthracnose in de opkomende fase is, kunt u het bestrijden met koperfungicide. Pas daar wel mee op. Overmatig spuiten kan de bodem besmetten en andere planten aantasten.

Is de ziekte al in een verder gevorderd stadium? Dan kunt u simpelweg de geïnfecteerde delen van de plant verwijderen.

Om Anthracnose te voorkomen moet u de grond goed draineren. Maak de grond alleen nat als u de plant water geeft en geef de plant in de ochtend genoeg water om te garanderen dat de grond echt droog is voor de nacht begint.

Een andere ziekte waar de antirrhinum last van kan hebben is valse meeldauw. Dit is een schimmel die nestelt aan de onderkant van de bladeren en vlekken op de bovenkant van de bladeren veroorzaakt.

De schimmellaag aan de onderkant is zwart of wit en zal zich eerst ontwikkelen op de oudere bladeren. Voorkom valse meeldauw door de ventilatie tussen de planten te verbeteren. De luchtvochtigheid neemt dan af, waardoor valse meeldauw geen kans krijgt.

U kunt de leeuwenbek daarnaast aan het begin van de dag water geven, zodat de bladeren goed kunnen drogen. 

Leeuwenbek kopen

Koop Leeuwenbek bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Leeuwenbek soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Leeuwenbek vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen