Sierui is een vaste plant uit de Liliaceae familie en het geslacht Allium (Look) en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Sierui ligt in juni en juli en de bloemen zijn paars, rood of roze van kleur.
De kleur van de bladeren is groen of grijs, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 20 centimeter en 70 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Wanneer u de Sierui wilt snoeien, doe dit dan wanneer het bloemhoofd is uitgebloeid. U kunt hem dan tot aan de grond afknippen. Het is niet nodig om de plant te snoeien want de bloemhoofden blijven natuurlijk ook na hun bloeiperiode decoratief.
Blad wat verkleurd kunt u tijdens de bloei wel al wegknippen. In tegenstelling tot narcissen en tulpen hoef je blad van de Sierui niet te laten afsterven.
Het voordeel van het afknippen is dat de planten beter intact blijven in de winter. De stengels zijn erg kwetsbaar en door sneeuw of ander hevig weer kunnen deze afbreken of omwaaien. Hier wordt de plant niet mooier van. Wanneer u de plant terugsnoeit tot de grond dan zal deze het aankomende seizoen weer mooi terug groeien.
De Sierui is een prachtig decoratieve plant en ook een echte blikvanger. De plant is op zijn mooist wanneer die recht omhoog staat. De stengel van de Sierui is vrij kwetsbaar, zeker wanneer het nog een jonge plant is.
Wanneer de stengel van de plant doorhangt en niet uit eigen kracht rechtop blijft staan dan kunt u deze ondersteunen. U kunt dit doen door bijvoorbeeld een stokje langs de plant te zetten die de stengel kan ondersteunen.
De plant staat graag in losse en vochtige grond. U kunt hier in het onderhoud rekening mee houden door de plant regelmatig water te geven en de grond af en toe los te maken met een schoffel of hark.
In de winter hoeft u niets te doen aan de Sierui, deze is namelijk winterhard. Het komende voorjaar zal deze gewoon weer gaan bloeien. In de winter met strenge vorst kunt u de plant eventueel beschermen met een doek of houtsnippers.
Wanneer u ervoor kiest om de Sierui te planten moet u rekening houden met enkele zaken. Zo kunt u de plant op een zonnige plek zetten zodat deze goed kan groeien. Zorg ervoor dat tijdens het aanplanten de grond vochtig is en de grond los gemaakt is.
U kunt de Sierui op twee manieren aanplanten. Als bloembol en als vaste plant. Wanneer u een plant koopt dan is deze vaak al een heel stuk volgroeid en deze zal het vaak iets beter doen onder wat slechtere omstandigheden.
Een bloembol moet nog uitgroeien tot een volwassen plant, daarom heeft die wat extra aandacht nodig natuurlijk. Zowel de bloembol als een vaste plant kunt u het beste in het najaar, rond september, planten. Dan kan de plant zich voor de winter goed vestigen in de grond en zal deze in het voorjaar gaan uitgroeien en bloeien.
Is het al september geweest? Dan kunt u nog altijd aanplanten in het vroege voorjaar, rond april en mei. Let op dat u niet tijdens de winterperiode gaat aanplanten. Zeker jonge planten en bloembollen zullen het dan erg moeilijk krijgen en er bestaat een kans dat deze het niet overleven.
De Sierui kan zichzelf vermeerderen in de grond. Wanneer de bloemhoofden uitgebloeid zijn, kan de bloembol opgegraven worden en vervolgens gedroogd worden.
Wanneer de bloembol droog is kunt u deze voorzichtig opbreken en daarmee vermeerderen. Nu kunt u deze bloembollen opnieuw planten. U kunt de plant het beste opnieuw planten in groepjes van drie planten om een mooi bosje in uw tuin of gazon te krijgen.
Omdat het blad van de plant erg gevoelig is voor roest kan het zomaar zijn dat er gele of bruine aanslag op het blad van uw Sierui komt. Wanneer u dit ziet, kunt u zonder problemen het blad waarop de aanslag zit wegsnijden.
Het kan ook zo zijn dat er bladluis in uw Sierui nestelt. U hoeft niet te schrikken wanneer er een heel blad vol zit met bladluis, deze verspreidt zichzelf namelijk erg snel. Het is wel belangrijk dat u bladluis bestrijdt met vloeibaar bestrijdingsmiddel die u bij een tuincentrum kunt halen.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Sierui en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.