Sint-Janskruid is een vaste plant uit de Hypericaceae familie en het geslacht Hertshooi (Hypericum) en er staat 1 soort Sint-Janskruid in onze plantengids.
De bloeitijd van een Sint-Janskruid ligt in juni, juli en augustus en de bloemen zijn geel van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 70 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Sint-janskruid is een populaire plant die vaak in tuinen voorkomt. Deze plant heeft donkergroene, gevorkte bladeren met gele bloemen. Hoewel deze plant meestal gemakkelijk te onderhouden is, heeft het soms verluchting nodig. Hierbij komt het snoeien van sint-janskruid kijken.
Sint-janskruid is het best te snoeien tussen april en juli. De plant is gemakkelijk te snoeien met een schaar of een snoeischaar. U kunt er ook voor kiezen om de stengels en stengelbasis terug te knippen om de plant er beter uit te laten zien. Vergeet niet om de verwijderde delen van de plant op te ruimen. Als u deze delen achterlaat, kunnen ze een toevluchtsoord vormen voor ongedierte. Snoei regelmatig de uitgebloeide bloemen af om de bloemenpracht te behouden. Verwijder ook regelmatig dode of zieke bladeren om de plant gezond te houden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat u de plant niet te veel moet snoeien. Als u teveel snoeit, kan de plant uitdrogen en kan de kwaliteit van de bloemen verslechteren.
Sint-Janskruid is een populaire tuinplant die redelijk makkelijk te verzorgen is. Om deze plant optimaal te laten groeien zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Sint-Janskruid heeft een voorkeur voor een plek in de volle zon, maar kan ook in halfschaduw staan. Planten die in de schaduw staan, doen het vaak minder goed.
Geef de plant voldoende water, Sint-Janskruid heeft voldoende water nodig om gezond te blijven. Sint-janskruid heeft weinig water nodig, maar het is wel belangrijk dat de grond niet helemaal uitdroogt. Vermijd het geven van teveel water waardoor de grond te nat wordt. Gebruik de juiste grondsoort, Sint-Janskruid groeit het best in een neutrale, goed afwaterende grond. Sint-Janskruid heeft af en toe wat extra verzorging nodig om gezond te blijven.
Sint-Janskruid kan binnen of buiten worden geplant. Buiten wordt het meestal geplant in de lente of in het vroege voorjaar, wanneer de bodem warm genoeg is om te ontkiemen. De plant kan in de volle grond of in bloempotten en plantenbakken geplant worden. De plant bloeit met gele bloemen die van juni tot september verschijnen.
Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet te nat. Plant de zaden ongeveer een halve centimeter diep in de grond. Het is ook mogelijk om Sint-Janskruid binnenshuis te kweken. Kies een pot die ongeveer 12 centimeter in doorsnee is, en vul die met een mengsel van compost en potgrond. Plant de zaden ongeveer 1,5 centimeter diep in de grond. Zorg dat de pot op een warm, zonnig plek staat en houd de grond licht vochtig, maar niet nat. Als de planten sterk genoeg zijn, kunnen ze naar buiten worden verplaatst. Haal ze dan uit de pot en plaats ze op een geschikte plaats.
Sint-janskruid kan ook door middel van stekken gekweekt worden. Hiervoor moeten de stelen worden afgesneden in de lente en in een mengsel van zand en potgrond worden geplaatst. De stekken moeten goed bewaterd worden en de stekken worden na een paar maanden wortelen. Zodra de planten sterk genoeg zijn, kunnen ze in de volle grond of in potten worden geplant.
Helaas is deze plant ook gevoelig voor een aantal ziekten en plagen. Ziekten die kunnen voorkomen bij Sint-janskruid zijn verticillium-wilt, phytophthora-blight, bladluizen en schimmelziekten. Verticillium-wilt kan worden geïdentificeerd door verkleuring van de bladeren en afsterven van de stengels. Phytophthora-blight veroorzaakt ook verkleuring en afsterving van bladeren en stengels. Bladluizen kunnen worden gezien als kleine, witte stippen op de bladeren. Schimmelziekten kunnen worden gezien als kleine, bruine vlekken op de bladeren.
Sint-janskruid kan ook worden aangetast door verschillende plagen. De meest voorkomende plagen zijn wolluizen, trips, mijten en bladrollers. De wolluis is een kleine, witte insect dat zich voedt met het sap van de plant. Trips zijn kleine, zwarte insecten die stuifmeel eten. Mijten zijn kleine, gespikkelde insecten die stuifmeel eten. Bladrollers zijn kleine, bruine insecten die de bladeren oprollen en eten.
Koop Sint-Janskruid bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Sint-Janskruid en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.