Spierstruik is een heester uit de Rosaceae familie en het geslacht Spiraea en er staan 9 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Spierstruik ligt in april, mei, juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn wit, rood, roze of paars van kleur.
De kleur van de bladeren is groen of geel, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 40 centimeter en 2,5 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Snoei de Spierstruik tussen het einde van de winter en het vroege voorjaar. Dit is de beste tijd om overlappende, verwelkte, of door ziekte of ongedierte geteisterde takken te verwijderen. De Spierstruik heeft genoeg ruimte nodig en oogt minder mooi als die te groot wordt. De struik vindt een grote snoeibeurt niet erg. Een grote snoeibeurt stimuleert namelijk nieuwe takken om te groeien en de bloemen van de struik bloeien alleen maar op nieuwe takken.
Bij het snoeien van de Spierstruik na de bloei dienen de bloeiende takken te worden afgesneden om onnodig voedingsconsumptie te voorkomen. Bevorder hiermee de groei van nieuwe takken en bereidt de struik voor op de bloei. Bedek de insnijdingen na het snoeien met eelt anticorrosieolie. Bevorder hiermee de genezing van de Spierstruik en voorkom infecties.
Let bij het snoeien wel op dat er niet te veel takken worden verwijderd, omdat dit de bloei kan verminderen. Bij het snoeien van een jonge Spierstruik is het belangrijk om de struik niet te hard te snoeien, omdat dit de ontwikkeling van de struik kan vertragen.
De Spierstruik komt van oorsprong uit gematigde en subtropische bergen. Deze omstandigheden maken dat de struik het best groeit in een regio die vier verschillende seizoenen kent. De optimale temperaturen voor de Spierstruik liggen tussen de 10 en 25 graden Celsius, maar de struik overleeft zelfs in temperaturen van -20 graden Celsius.
Geef de struik voldoende licht, aangezien de hoeveelheid zonlicht bepaalt hoe weelderig de bloesems zijn. De Spierstruik verdraagt korte periodes van schaduw, maar een schaduwrijke omgeving is niet optimaal. Het is belangrijk om veel ruimte tussen de planten te houden, ongeveer 60 tot 80 centimeter uit elkaar bij het planten. Dit zorgt ervoor dat de planten, zodra ze volwassen zijn, elkaar niet blokkeren.
Een vochtige grond is goed voor de struik, maar de struik kan ook korte periodes van droogte verdragen. Regenwater is het beste voor de groei van de Spierstruik, maar als dat niet mogelijk is, is gedestilleerd water ook geschikt. Voeg in de winter of in het vroege voorjaar organische meststof toe aan de struik. Dit helpt de Spierstruik om te gedijen.
Het planten van de Spierstruik vereist enige zorg en aandacht zodat de plant goed gedijt. Begin met de juiste omgeving voor de plant, omdat deze van nature afkomstig is uit gematigde en subtropische bergen en daarom het beste groeit in een regio met vier seizoenen.
De Spierstruik groeit goed in diverse soorten grond, maar er zijn wel enkele zaken waar u rekening mee kunt houden bij het kiezen van de juiste grond voor deze struik. Zo gedijt de Spierstruik het beste in een zanderige grond die los, rijk aan organisch materiaal en goed doorlatend is. Daarnaast is een pH-neutrale grond erg goed voor deze struik.
Voldoet uw grond niet aan deze eigenschappen? Voeg dan bijvoorbeeld compost toe om deze grond aan te passen. Maak de grond voor het planten goed los en verwijder eventuele stenen en andere obstakels.
Vermijd stilstaand water en laaggelegen gronden, deze zijn niet goed voor de Spierstruik. Daarnaast is het planten van de struik het beste in het vroege voorjaar of het late najaar, omdat dit tijdens de rustperiode van de plant is.
Graaf bij het planten van de Spierstruik een gat van 40 tot 50 centimeter breed en 60 tot 80 centimeter diep. Laat voldoende ruimte tussen de planten, zodat ze elkaar niet blokkeren en de Spierstruik de juiste hoeveelheid zonlicht krijgt.
Heeft u de struik geplant? Bedek de plant dan met een laagje fijne grond en dicht vervolgens de grond. Geef de Spierstruik dan water en geef vervolgens eens in de 7 tot 10 dagen water gedurende drie cycli. Hierna kunt u water geven op de manier zoals eerder beschreven.
Vermeerder de Spierstruik op twee manieren: door zaaien of door stekken. Zijn de zaden rijp? Zaai ze dan meteen en het volgende jaar groeien ze uit tot een mooie struik. Als u liever stekken gebruikt, maakt het niet uit wanneer in het jaar u dit doet.
Om de Spierstruik te stekken, snijdt u sterke takken af die in het lopende jaar gekiemd zijn. Deze takken moeten ongeveer 10 centimeter lang zijn en moeten minstens één knop bevatten. Dip de onderkant van de takken in bewortelingspoeder om het wortelen te bevorderen. Vervolgens steekt u de takken in perliet of vermiculiet, omdat deze stoffen goed water vasthouden en een geschikte voedingsbodem vormen voor de wortels.
Geef de takken regelmatig water en besproei ze hiermee zodat ze niet uitdrogen. In de zomer duurt het gemiddeld twee weken voordat de takken wortels hebben gegenereerd. Na ongeveer vier weken kunt u controleren of er wortels zijn gevormd door zachtjes aan de stekken te trekken. Als u weerstand voelt, zijn de wortels zich aan het ontwikkelen en kunt u de stekken in een pot planten.
De Spierstruik is over het algemeen een gezonde plant die weinig last heeft van ziekten en plagen. Er zijn echter drie veelvoorkomende problemen: poederachtige meeldauw, bladvlek en bladluizen.
Herken poederachtige meeldauw aan kleine geelgroene vlekken op de bladeren. De geïnfecteerde bladeren rimpelen en krimpen uiteindelijk. Jonge scheuten verdraaien en vervormen. Bestrijd poederachtige meeldauw door geïnfecteerde bladeren af te snijden en de plant te besproeien met fungiciden. Verminder de kans op infectie door de plant goed te onderhouden en gezond te houden.
De bladvlekkenziekte wordt gekenmerkt door kleine en ronde vlekken die uiteindelijk uitgroeien tot onregelmatige vormen. Bestrijd bladvlek door geïnfecteerde bladeren te snoeien en de plant te besproeien met fungiciden. Onderhoud de plant goed door regelmatig te snoeien en te voorkomen dat bladeren vochtig worden.
Herken bladluizen door opgerolde bladeren van de plant. Is er een ernstige bladluizenplaag? Schraap dan de oude schors in het vroege voorjaar en snijd de aangetaste takken af. Verwijder hiermee de eitjes van het ongedierte. Behandel bij een bladluisplaag de plant met pesticidenn. Verminder de kans op een plaag door de plant goed te onderhouden en regelmatig te bemesten. Verwijder eventuele aangetaste bladeren snel om verdere verspreiding te voorkomen.
Koop Spierstruik bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Spierstruik en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.