Stokroos is een vaste plant uit de Malvaceae familie en het geslacht Alcea en er staan 10 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Stokroos ligt in juli, augustus en september en de bloemen zijn gemengd, paars, zwart, geel, rood, roze of wit van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 1,75 meter en 1,75 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De stokroos is een 2-jarige vaste plant en een prachtige zomerbloeier. Laat in het najaar is het helaas gedaan met de bloemenpracht. U kunt dan de stokroos snoeien door de stengel tot ongeveer dertig centimeter terug te knippen. Door de bloemstengel weg te snoeien, kan de plant zijn energie in de pol steken. De kans is groot dat de klimroos dan goed de winter doorkomt en het jaar erop opnieuw tot bloei komt. Zo heeft u nog langer plezier van de plant.
Als u de stokroos gaat snoeien, snoei dan niet te kort, anders kan het gebeuren dat er water in de holle stengel komt te staan en de pol wegrot. Ook kan het water in de holle stengel van de stokroos bij vorst bevriezen. U vermindert de kans op bevriezing van de plant dus door deze niet te kort te knippen.
Voor het snoeien van de stokroos gebruikt u een schone en scherpe snoeischaar. Wanneer de plant in zijn geheel verwijderd moet worden, kunt u het beste snoeigereedschap gebruiken dat voor dikkere en oudere takken is bestemd.
De verzorging van stokroos is vrij simpel. U hoeft de plant alleen water te geven als het voor langere tijd heel droog weer is. Doe dit bij voorkeur met een gieter dicht bij de grond en niet met een sproeisysteem. Water wat hoger op de plant terechtkomt kan roest (een schimmel) veroorzaken. Let ook altijd op tijdens het verzorgen van de stokroos dat de plant niet in te vochtige grond staat. Te veel water kan schimmel en rottende wortels veroorzaken. Door een tekort aan water zal de stokroos kleiner blijven en korter bloeien.
De stokroos bemesten is eigenlijk niet nodig. Wilt u de plant toch extra voeding geven, geef dan wat stikstofbemesting. Een hoge stokroos (ze kunnen ruim twee meter worden) kunt u ondersteunen met bijvoorbeeld een bamboestok, zodat deze niet knakt. Verwijder bloemen na de bloei als uitzaaien niet gewenst is. De plant sterft na de bloei af. De afgestorven stengel snoeit u weg waardoor zich al snel nieuwe uitlopers vormen. In de winter kunt deze nieuwe uitlopers beschermen tegen vorst met een laag blad of stro, zodat u het jaar erop weer geniet van nieuwe bloeiende planten. Verder stelt de stokroos qua verzorging weinig eisen.
U kunt stokroos planten of zelf zaaien. Wanneer u een stokroos koopt, is deze het jaar ervoor gezaaid. U kunt het beste in het voorjaar de stokroos planten. Voor een goede bloei is het belangrijk dat de plant optimaal kan groeien. De plant gedijt goed op een doorlatende, humusrijke en kleihoudende grond. De stokroos standplaats is een zonnige, warme maar beschutte plek in de tuin. Halfschaduw kan ook prima.
Het planten van de stokroos tegen een schutting of muur is perfect. Deze plek houdt wind tegen en reflecteert de warmte. Een pergola of omheining is ook geschikt. Omdat stokrozen de hoogte ingaan, hebben ze niet veel ruimte nodig. Als u eenmaal een plek heeft uitgekozen, laat de plant daar dan zijn gang gaan. Een stokroos verplaatsen is geen gemakkelijke klus vanwege de stevige wortels.
De beste manier om stokrozen te vermeerderen is door te zaaien. U kunt de stokroos stekken door oude bloemen te gebruiken om weer nieuwe te zaaien. Zodra de plant is uitgebloeid, ontstaan er bolletjes met zaadjes. Pluk deze zaadjes uit de plant en plaats deze in de grond met een klein laagje aarde erover. Er zal na verloop van tijd een klein groen plantje ontstaan. Het volgend jaar zullen er pas bloemen opkomen. Het is dan wel een tweejarige plant, maar door de stokroos te stekken en de zaadjes te planten, is de kans groot dat u veel langer dan twee jaar van deze plant plezier hebt. De beste tijd om de zaadjes te planten, is in het late voorjaar, eind mei of het vroege najaar, vanaf september. Het is overigens niet zo dat de nieuwe stokroosjes automatisch dezelfde kleur krijgen als de moederplant. U kunt dus aangenaam verrast worden.
De stokroos kan bij vochtig weer last krijgen van de schimmelinfectie roest. Bij aantasting ontstaan oranjebruine vlekken op het blad. Het blad wordt lelijk en valt af. De plant gaat er meestal niet dood aan. U kunt deze aantasting voorkomen door in de lente de eerste groenscheuten te snoeien, want de schimmel overwintert vaak in de top van de plant. Ook kunt u tijdens de verzorging van de klimroos alle bovengrondse delen afknippen nadat de plant is uitgebloeid. Er zijn daarnaast ook biologische middelen verkrijgbaar voor de bestrijding van deze schimmel.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Stokroos en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.