Struisvaren

Struisvaren is een vaste plant uit de Onocleaceae familie en het geslacht Matteuccia en er staat 1 soort Struisvaren in onze plantengids.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 1 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Struisvaren online bestellen

Struisvaren snoeien: wanneer & hoe

Snoei de Struisvaren regelmatig om de plant gezond en mooi te houden. Het snoeien van de Struisvaren is niet erg ingewikkeld, maar het vereist wel enige aandacht en zorg. Snoei de Struisvaren in het voorjaar, net voordat het nieuwe groei begint. Knip het oude blad tot aan de grond af. Wees voorzichtig en verwijder alleen het dode of beschadigde blad. Als u te veel blad afsnijdt, kan dit de plant beschadigen of verzwakken.

U kunt ook wortelsnoei toepassen op de Struisvaren om de plant te verjongen. Doe dit als de plant te groot wordt voor zijn pot. Haal de Struisvaren uit de pot en snijd voorzichtig een derde van de wortels af. Plaats de plant terug in de pot en geef voldoende water en voedingsstoffen.

Struisvaren verzorging & onderhoud

De Struisvaren heeft een lichte plek nodig, maar vermijd direct zonlicht. Te veel zonlicht kan de bladeren verbranden. Houd de luchtvochtigheid hoog door de Struisvaren regelmatig te besproeien. Voorkom hiermee ook spint en trips die vaak aanwezig zijn bij een droge lucht.

Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Te veel water kan leiden tot wortelrot en kan de plant doden. Geef de Struisvaren regelmatig kleine hoeveelheden water in plaats van in een keer veel water te geven.

De Struisvaren heeft geen mest nodig, maar het kan helpen om de groei te bevorderen. Gebruik hiervoor een algemene kamerplantenmest. Oudere bladeren van de Struisvaren worden geel worden en sterven af. Verwijder deze bladeren om de plant gezond te houden. De plant kan worden verpot als de bloempot te klein wordt. Dit is meestal om de paar jaar nodig.

Struisvaren planten: wanneer & hoe

Het planten van de Struisvaren is relatief eenvoudig en kunt u het hele jaar door doen, hoewel het voorkeur heeft om dit in het voor- of najaar te doen. De Struisvaren groeit het beste in een vochtige omgeving met goed doorlatende grond. Zorg dat de wortels van de plant niet uitdrogen. Deze plant gedijt het beste in de schaduw of halfschaduw.

Graaf een gat dat diep genoeg is voor de wortels om volledig te worden bedekt en breed genoeg is om de wortels comfortabel te laten groeien. Zet de Struisvaren in het gat en vul het aan met aarde. Druk de aarde voorzichtig aan en geef de plant voldoende water.

Bij het planten van meerdere Struisvarens is het belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten. De Struisvaren heeft namelijk de neiging om zich uit te breiden en kan hierdoor andere planten overwoekeren. Houd bij het planten ongeveer 45 centimeter tussen de planten aan.

Struisvaren stekken & vermeerderen

Vermeerder de Struisvaren eenvoudig door middel van wortelstokken of het verdelen van de plant. Stek de Struisvaren bij voorkeur in de lente of zomer, wanneer de plant actief groeit. Snijd een gezonde en volwassen blad met een scherp mes van de moederplant. Zorg ervoor dat het blad minstens een deel van de wortelstok bevat. Plant het blad onmiddellijk in een pot met vochtige, goed doorlatende potgrond.

Bedek de pot met een transparante plastic zak om een vochtige omgeving te creëren en plaats deze op een lichte, maar niet zonnige plek. Houd de potgrond vochtig, maar niet te nat. Na een paar weken zal de stek wortels beginnen te vormen en kunt u de plastic zak geleidelijk verwijderen. Wanneer de stekken voldoende zijn gegroeid, kunnen ze in afzonderlijke potten worden overgeplant en verzorgd worden als volwassen planten.

Vermeerder de Struisvaren door middel van deling. Doe dit het beste in het voorjaar, wanneer de plant begint uit te lopen. Graaf de hele plant op en verdeel hem voorzichtig in twee of meer delen, zorg ervoor dat elk deel minstens één gezonde wortel en een deel van de bladeren heeft. Plant elk deel vervolgens in aparte potten of in de grond en geef voldoende water.

Een andere manier om de Struisvaren te vermeerderen is door middel van sporen. Sporen zijn kleine, bruine structuren die zich onderaan de bladeren bevinden. Oogst en zaai de sporen wanneer ze rijp zijn in een mengsel van veenmos en perliet. Bedek de pot met plasticfolie om een ​​vochtige omgeving te creëren en zet deze op een warme plaats. Na enkele weken zullen de sporen ontkiemen en kunnen de jonge planten worden overgeplant naar aparte potten.

Struisvaren ziekten

De Struisvaren plant is over het algemeen een sterke plant die niet snel ziek wordt. Er zijn echter enkele problemen waar deze plant mee te maken kan krijgen.

Een van deze ziekten is wortelrot, veroorzaakt door overmatig water geven en slechte drainage. Voorkom dit door de Struisvaren in een goed doorlatende pot te planten en alleen water te geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Als de plant al aangetast is door wortelrot, moet deze worden verpot in verse grond. Verwijder dan ook de rotte wortels om verspreiding te voorkomen.

Een andere ziekte van de Struisvaren is bladvergeling en afsterven. Bladvergeling is een aandoening waarbij de bladeren van een plant geel worden in plaats van hun normale groene kleur behouden. Dit kan komen door: ziekten, plagen, slechte voeding, te veel of te weinig water en stress. Worden de bladeren van de Struisvaren geel? Het duidt op een gebrek aan chlorofyl, het pigment dat verantwoordelijk is voor de groene kleur van planten.

Een andere aandoening waar de Struisvaren mee te maken kan krijgen, is bladverbranding. Dit kan gebeuren als de plant te veel direct zonlicht krijgt, vooral tijdens de warmere maanden van het jaar. De bladeren kunnen dan geel of bruin worden en uitdrogen. Voorkom bladverbranding door de Struisvaren op een plek te zetten waar deze niet te veel direct zonlicht krijgt, maar wel voldoende licht om te groeien. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht krijgt omdat uitdroging de kans op bladverbranding vergroot. Verwijder de aangetaste bladeren zo snel mogelijk als er al bladverbranding is opgetreden. Geef de Struisvaren vervolgens voldoende water en verplaats deze naar een minder zonnige plek.

Ten slotte kan de Struisvaren ook last hebben van spintmijten, een plaag die wordt gekenmerkt door kleine bruine vlekjes op de bladeren. Voorkom dit door regelmatig de bladeren af te nemen met een vochtige doek. Verwijder de aangetaste bladeren als de plant al is aangetast. Gebruik een milde insecticide om de spintmijten te bestrijden.

Struisvaren kopen

Koop Struisvaren bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Struisvaren soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Struisvaren en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Struisvaren
Wetenschappelijke naam
Matteuccia struthiopteris
Type
Vaste plant
Familie
Onocleaceae
Geslacht
Matteuccia
Soort
Struthiopteris
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
-
Kleur bladeren
-
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
-
Vochtigheid
Droog
Standplaats
Schaduw
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-40 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen