Mammoetboom (Sequoiadendron) is een plantengeslacht uit de Taxodiaceae familie. Voor dit geslacht van coniferen staan er 2 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Mammoetboom vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Een mammoetboom is een van de grootste bomen ter wereld. De boom kan namelijk een stamdoorsnede van 13 meter bereiken. In Californië loopt van noord naar zuid een enorme bergketen van de Siërra Nevada. De mammoetbomen groeien op westelijke hellingen.
De groeiomstandigheden van de mammoetboom zijn kenmerkend. Een mammoetboom doet het namelijk het beste in droge zomers en in sneeuwrijke, koude winters. De mammoetbomen zijn natuurlijk erg oud, ze worden op een leeftijd geschat van 1800 tot 2700 jaar.
De mammoetboom is een boom die altijd groen is en heeft een kegelvormige vorm. De takken groeien onregelmatig. De toptakken van de boom zijn opgericht, terwijl de takken onderaan neerhangend zijn. Oude mammoetbomen hebben een top die steeds minder spits wordt. Een oude mammoetboom verliest uiteindelijk de onderste takken.
Het is niet nodig om de mammoetboom te snoeien. Wanneer de takken alle kanten opgaan, kunt u er wel voor kiezen om de takken bij te snoeien. De mammoetboom is stabiel en waait zelden om.
De naalden van een mammoetboom zijn klein en groeien spiraalsgewijs uit de takken. De naalden zijn blauwachtig groen en ruiken naar anijs. Het is een eenhuizige boom en er zit verschillen tussen geslacht van de bloemen op dezelfde boom. De mannelijke bloemen zijn aan de uiteinden klein en geel, de vrouwelijke bloemen zijn lange groene kegels.
De schors van de mammoetboom is roodbruin, zacht draderig en gegroefd. De mammoetboom heeft geen speciale verzorging nodig. In het voorjaar kunt u de boom een speciale coniferenmest geven.
Een mammoetboom kan duizenden jaren oud worden. Het is belangrijk dat de mammoetboom een goed waterdoorlatende grond heeft. De mammoetboom houdt namelijk niet van droogte.
De boom is winterkaal en het is van nature een slank opgroeiende boom. De mammoetboom verdraagt een temperatuur van -20 graden Celsius en blijft dus winterhard. De mammoetboom is bestand tegen wind en brand. Het heeft namelijk een dikke vezelige bast en is daardoor ongevoelig voor brand.
Het aanschaffen van een mammoetboom is een investering in de toekomst. Voordat de boom volwassen is, gaan er vele generaties overheen. De mammoetboom heeft bosbranden nodig voor voortplanting. De concurrenten van de mammoetboom worden dan namelijk uitgeroeid, dikke droge takjes worden weggebrand en de zaadjes zorgen dat jonge bomen weer kunnen groeien.
Wanneer je een mammoetboom in de tuin wilt planten, moet je er rekening mee houden dat de boom veel ruimte nodig heeft. De mammoetboom moet een stevige ondergrond hebben en daar moet dus wel ruimte voor zijn in de tuin.
De mammoetboom houdt van een plek in de zon. De grond van de mammoetboom moet op een stevige ondergrond geplant worden. Het is verstandig om de bomen in het najaar te plaatsen zodat het in het voorjaar goed kan groeien.
De bloeitijd van de mammoetboom is in mei. Een mammoetboom is de zwaarste boom ter wereld. Voor de ijstijd kwam deze boom algemeen voor op het Noordelijk Halfrond. De mammoetboom heeft een zorgbehoefte naar water. Daarin is de mammoetboom uniek, andere bonsai boom soorten hebben dat namelijk minder.
De mammoetboom is een buitenboom. Wanneer de temperatuur stijgt op een warme dag, dan heeft de mammoetboom veel water nodig. Geef dus meer water op warme zomerdagen. Voor de bladeren zijn hoge temperaturen niet schadelijk, maar zal het wel de wortels verdorren.
In de winter bestaat het gevaar dat de mammoetboom uitdroogt. Terwijl het vriest kan de mammoetboom uitdrogen. De bomen kun je ingraven in de grond of in de sneeuw. De mammoetbomen blijven dan namelijk in de perfecte conditie.
Het stekken van mammoetbomen is mogelijk. Wanneer u dit doet, kunt u dat het beste in het najaar doen. De groeikracht van de takjes zijn groot en het nieuwe loof is toch al enigszins verhout. De stekjes kun je het beste van zo jong mogelijke bomen nemen.
Meng de zaden met een handje vochtig rivierzand en zet het weg bij 15 tot 20 graden Celsius. Roer de zaden regelmatig door en houd de zaden goed vochtig. De zaden kunt u uitzaaien in potten wanneer de zaden zichtbaar kiemen.
De grootste bedreiging voor de mammoetboom is de droogte. De boom heeft een groot aantal kleine haarwortels en deze groeien vooral in de diepte van de bodem. De wortels moeten de boom voorzien van de boom en ze kunnen snel beschadigen.
Het is dus belangrijk dat de boom nooit uitgedroogd, houd dit goed in de gaten. De mammoetboom groeit dan namelijk het beste. Uitdroging kan ontstaan door lange droge periodes in de zomer, bodemverdichting, wortelbeschadiging of een te zoute bodem.