Trompetbloem

Trompetbloem is een heester uit de Bignoniaceae familie en het geslacht Campsis en er staat 1 soort Trompetbloem in onze plantengids.

De bloeitijd van een Trompetbloem ligt in juli en augustus en de bloemen zijn rood van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 5 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Trompetbloem online bestellen

Trompetbloem snoeien: wanneer & hoe

De trompetbloem is een prachtige heester die uw tuin tijdens de bloei een tropisch tintje geeft. De struik wordt niet voor niets zo genoemd. Tijdens de trompetbloem bloeitijd, in juli en augustus, verschijnen namelijk bloemen in de vorm van trompetjes. De bloemen zijn licht- tot donkerrood van kleur. Ook diepgele en oranje bloemen kunnen voorkomen. Het blad is donkergroen. Deze tropische heester bloeit in een warme zomer een stuk uitbundiger dan tijdens een verregende zomer. Om de struik in toom te houden, is het belangrijk om regelmatig de trompetbloem te snoeien.

Snoeien doet u bij voorkeur in maart, mocht u zich afvragen wanneer het snoeien van de trompetbloem het beste kan plaatsvinden. Als het in maart nog vriest, stel de snoeibeurt dan nog even uit. Gaat u de trompetbloem snoeien, haal lange zijscheuten die op de hoofdtakken staan dan tot net boven drie of vier gezonde groeiknoppen weg. Beschadigde, lelijke, dode of te lang geworden takken kunt u tot ongeveer twintig centimeter boven de grond terugsnoeien. Takken die elkaar in de weg zitten, kunt u ook van de trompetbloem snoeien. De heester zal na het knippen weer snel nieuwe scheuten produceren. Gebruik voor het snoeien van de trompetbloem altijd scherp snoeimateriaal.

Trompetbloem verzorging & onderhoud

De trompetbloem verzorging is niet ingewikkeld en al helemaal niet tijdrovend. Het wortelgebied van de trompetbloem mag niet te veel uitdrogen. Zeker bij lange, warme periodes dient u daarom regelmatig de trompetbloem water te geven. Hoe groter de struik is, hoe groter ook de waterbehoefte. Zorg er wel voor dat de bodem waterdoorlatend is, zodat het te veel aan water goed weg kan lopen. Wateroverlast moet u zoveel mogelijk vermijden.

Eenmaal per jaar de trompetbloem bemesten is voldoende. Geef de heester in het voorjaar een basisbemesting met organische mest. De trompetbloem is winterhard, maar niet wintergroen. De struik verliest in de winter zijn bladeren. Vooral de jonge heester is wel wat vorstgevoelig. U kunt tijdens de wintermaanden ter bescherming een laag gedroogd blad of takken rondom de voet aanbrengen. Een trompetbloem in een bloempot zet u tijdens koude dagen op een beschutte en warme standplaats.

Trompetbloem planten: wanneer & hoe

De trompetbloem is geschikt voor een warme plek in uw tuin. De heester houdt van zon, hoewel de voet liever meer schaduw heeft. De ideale trompetbloem standplaats is dichtbij bebouwing op het zuiden. Zo krijgt de struik volop warmte van de zon, maar ook de beschutting en halfschaduw van bijvoorbeeld een muur of pergola. Een gemiddelde bodem is prima voor de heester. Droog tot vochthoudend, neutrale zuurgraad en voedselrijk. Geef direct wat meststof na het planten van de trompetbloem.

Gaat u een trompetbloem planten, houd er dan rekening mee dat u de heester de eerste tijd moet vastzetten. Van nature heeft de struik hechtwortels waarmee hij zich vasthoudt aan muren of andere bebouwing, maar bij de jonge plant moeten deze zich eerst nog goed ontwikkelen. Daarnaast is het verstandig om de takken aan spandraden vast te maken, omdat het regelmatig voorkomt dat hechtwortels niet sterk genoeg zijn om het flinke gewicht van de heester te dragen en daardoor loslaten. Tot slot geeft u na het planten van de trompetbloem voldoende water en zorgt u ervoor dat de grond niet te veel uitdroogt.

Trompetbloem stekken & vermeerderen

U kunt de trompetbloem vermeerderen door het nemen van stekken of door middel van afleggen. Gaat u de trompetbloem stekken, dan neemt u in de zomer stukjes van de uiteinden van jonge takken. Knip stekjes van ongeveer tien centimeter van de struik af, verwijder de onderste bladeren, steek ze in een potje gevuld met stekgrond en geef matig water. Het potje zet u op een koele standplaats en als alles meezit, kunt u de nieuwe trompetbloem planten in het volgende voorjaar in uw tuin plaatsen.

De trompetbloem vermeerderen via afleggen is een hele eenvoudige manier. U kiest aan de onderkant van de heester een scheut uit, die u vervolgens naar de grond buigt. Leg er iets op, zodat de tak niet terug kan schieten en dek de tak toe met wat aarde. De moederheester zorgt ervoor dat de rank in leven blijft en door kan groeien. Op de plek waar de tak de aarde raakt, zullen nieuwe wortels worden gevormd. Zodra dit is gebeurd, kunt u in het najaar de ‘aflegger’ afknippen en de nieuwe trompetbloem op de gewenste standplaats zetten.

Trompetbloem ziekten

De trompetbloem is vrij sterk en nauwelijks vatbaar voor ziekten of plagen. Een enkele keer kunnen meeldauw (schimmelziekte) of bladluizen de struik infecteren. Dit is doorgaans niet levensbedreigend. Zodra u dit bemerkt tijdens de verzorging van de trompetbloem kunt u aangetaste delen verwijderen en vernietigen. Desgewenst gebruikt u nog een bestrijdingsmiddel. Daarnaast kan het gebeuren dat scheuten uit de wortels omhoogschieten. Dit komt omdat de heester overvloedig wortelopslag kan maken. Het is aan te raden deze extra scheuten weg te halen. Staat de trompetbloem op uw gazon, dan kunt u de scheuten eenvoudig wegmaaien.

Trompetbloem kopen

Koop Trompetbloem bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Trompetbloem soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Trompetbloem en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Trompetbloem
Wetenschappelijke naam
Campsis radicans
Type
Heester
Familie
Bignoniaceae
Geslacht
Campsis
Soort
Radicans
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Rood
Kleur bladeren
Rood
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juli, Augustus
Vochtigheid
Droog - Vochthoudend
Standplaats
Lichte schaduw / Zon
Zuurgraad grond
Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-20 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen