Caryopteris, in het Nederlands ook wel Blauwbaard genoemd, is een plantengeslacht uit de Verbenaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 5 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Caryopteris vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De caryopteris, in de volksmond ook wel blauwbaard genoemd, is een opvallende kleine heester. Oorspronkelijk komt de plant uit Oost-Azië. Over het algemeen geldt een bloeiperiode van augustus tot en met september. Er zijn echter ook soorten van de caryopteris die een bloeiperiode tot en met oktober hebben. De plant heeft dus een lange bloeiperiode en is hierdoor erg geschikt om uw tuin op te fleuren.
De caryopteris kunt u het beste elk jaar na de vorst, ongeveer begin maart, flink terugsnoeien (10 centimeter boven de grond). U kunt er ook voor kiezen om de plant wat hoger af te snoeien (20-30 centimeter). Hierdoor zal de struik in de zomer net wat hoger doorgroeien. Doordat de plant erg kort gesnoeid kan worden, blijft deze goed compact in formaat. Snoei de plant nooit in het najaar, want hierdoor kan de caryopteris invriezen en dat wilt u natuurlijk niet.
De caryopteris groeit op eenjarig hout. Dat betekent dat de twijgen waaruit de plant bloemen geeft, in hetzelfde jaar gegroeid zijn. Hierdoor kunt u de plant zonder risico kort terugsnoeien in het vroege voorjaar. De plant bloeit vaak rijkelijk in het nieuwe jaar, nadat deze helemaal kort is gesnoeid.
Over het algemeen heeft de caryopteris geen speciale verzorging nodig wanneer deze in de juiste soort grond geplant is. De plant is niet volledig winterhard en gevoelig voor vorst. Zorg er dus voor dat u de bodem van de blauwbaard in de winter bedekt met blad of stro. Zo voorkomt u dat de plant dood vriest in de winter.
Wanneer u de plant goed snoeit in het het vroege voorjaar, heeft u de meeste kans om te genieten van een prachtige bloeiperiode. Er zijn verschillende soorten caryopteris waardoor de bloeiperiode kan verschillen van uiterlijk. Alle soorten van de caryopteris geven daarentegen prachtige paars/violetblauwe bloemen. Het verschil tussen de soorten zit hem vooral in de bladeren van de plant.
Als extra verzorging kunt u de plant voorzien van organische mest nadat u de caryopteris heeft gesnoeid. Tijdens de bloeiperiode trekt de caryopteris veel insecten aan zoals bijen en vlinders. Daarnaast geeft de plant een heerlijk ruikende kruidengeur af tijdens de bloei.
De langbloeiende plant vindt zijn oorsprong in Azië. Hierdoor is een plek in de zon of halfschaduw de beste locatie voor de caryopteris. Hoe meer zon, hoe meer bloemen de plant zal ontwikkelen tijdens de bloeiperiode. Houd rekening met het feit dat de blauwbaard niet tegen harde en koude wind kan. Zoek dus een beschutte, maar zonnige plek in uw tuin.
De caryopteris is goed te planten in een border en laat zich goed combineren met andere vaste planten. De plant kan echter ook in een pot geplaatst worden.
De grond waarin u de caryopteris plaatst, is ook van belang. Let hier dus goed op bij het planten van de caryopteris. Wanneer u de plant in de volle zon zet, is het belangrijk dat de grond licht vochtig is. Daarnaast is het ook raadzaam een standplaats te kiezen waar de grond voldoende waterdoorlatend is. De caryopteris kan goed tegen droogte, maar wanneer extreme droogte langer aanhoudt is het raadzaam extra water te geven.
Het is mogelijk om de caryopteris te stekken. De beste manier is om gebruikt te maken van een half verhoute zomerstek. De nog jonge stekken lenen zich hiervoor, omdat deze zich goed kunnen doorontwikkelen tot nieuwe planten. Het duurt ongeveer een tot twee jaar voordat een stek van de blauwbaard zich heeft ontwikkeld tot een volwaardige plant met een lange bloeiperiode.
De caryopteris kan zich in het algemeen goed weren tegen ziekten en plagen. Soms kan spint echter een probleem veroorzaken. Behandel de plant in dit geval met bestrijdingsmiddel.
Wanneer de blauwbaard voor langere tijd in een te vochtige grond staat, kan er wortelrot ontstaan. Hierbij is het vrijwel altijd noodzakelijk om de gehele heester uit de grond te halen en de beschadigde wortels te verwijderen. Wanneer niet alle wortels door wortelrot zijn aangetast, kunt u de plant na het verwijderen van beschadigde wortels weer terugplanten.