Vijgenboom is een heester uit de Moraceae familie en het geslacht Ficus en er staat 1 soort Vijgenboom in onze plantengids.
De bloeitijd van een Vijgenboom ligt in juni en de bloemen zijn groen van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 3 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Een vijgenboom is geschikt voor iedere tuin. Daarnaast kunt u ook in het najaar nog vijgen oogsten. De boom is gemakkelijk in het onderhoud. De boom is echter een snelle groeier, daarom is het wel aan te raden regelmatig de vijgenboom te snoeien. Er zijn verschillende snoeivormen, te weten:
De plant- en vormsnoei zijn bedoeld om de struik in model te krijgen. Bij vruchtsnoei halveert u jaarlijks de lange, te sterk groeiende takken. Oude takken kunt u volledig verwijderen. Als de struik te hard groeit, kunt u de groei in toom houden door met een spade de wortels, op een halve tot één meter vanaf de stam, af te steken.
Wanneer een vijgenboom snoeien? Alle snoeiwerkzaamheden dient u tijdens de rustperiode uit te voeren. Dit is van november tot februari. Let er wel op dat het niet vriest tijdens het snoeien van de vijgenboom. In de zomer kunt u de struik nog een kleine snoeibeurt geven om de vorm wat te corrigeren.
De vijgenboom laat zich gemakkelijk verzorgen. Geef de struik niet te veel meststoffen of water. Bij overbemesting geeft de plant veel blad, maar weinig vruchten. Bemest dus met mate. De heester houdt ook niet van te natte grond. Dit kan in de winterperiode zelfs schadelijk zijn. Als u er zeker van wilt zijn dat de vijg niet te nat staat, kunt u de struik iets hoger planten. Heeft u een kleine verhoging in de tuin? Plaats daar de vijg en u hoeft de heester de rest van het jaar weinig water te geven. Let alleen op bij warme periodes in de zomer, want dan heeft de struik wellicht wel wat extra vocht nodig.
De meeste vijgen zijn winterhard. Ondanks dat de struik zijn oorsprong vindt in warmere streken, doet hij het in ons klimaat ook uitstekend. In strenge winters kan de vijgenboom wel boven de grond afvriezen. Afgevroren takken kunt u verwijderen, waarna de boom gewoon weer de grond uitgroeit. Bij strenge vorst of een flinke koude noordenwind kunt u de heester wat bescherming geven. Bevriezing bij een vijgenboom in pot is een stuk groter. Deze plant kunt u het beste binnen laten overwinteren. Voor de rest heeft de vijgenboom weinig verzorging nodig.
Het beste moment om een vijgenboom te planten is in het voorjaar. Dan heeft de struik het hele seizoen om goed wortel te schieten en zich klaar te maken voor zijn eerste winter. De standplaats van de vijgenboom is bij voorkeur een warm en beschut plekje (uit de koude noordenwind). Heeft u een muur of schutting op het zuiden? Dan is dit de beste standplaats voor de vijgenboom. De schutting of muur houdt de koude wind in de winterperiode tegen en de zon verwarmt het oppervlak, dat ook nog eens warmte afgeeft nadat de zon onder is. Heeft u deze ideale omstandigheden niet? Geen probleem, zorg er dan voor dat vijgenboom beschut staat en niet vol in de wind.
Het planten van de vijgenboom doet u bij voorkeur in arme grond. Geef niet te veel meststoffen. Zorg daarnaast voor een beetje kalk en wat stenen voor de drainage in de grond. Dit bevordert de groei van de heester.
Een vijgenboom vermeerderen kan door stekken of door afleggen. Vijgenboom stekken kunt u het beste doen als het niet vriest en voordat de vijg uitloopt. Knip wat stekjes af. Verwijder de onderste bladeren, maar zorg dat de knopen blijven zitten. Steek de stekjes in de grond en gebruik desgewenst stekpoeder om het wortelen te bevorderen. Plaats de stekjes op een beschutte plek en wacht tot de wortels en bladeren zich goed hebben ontwikkeld, voordat u deze verplaatst.
Een andere methode om vijgenboom te vermeerderen is om een tak over de grond te leggen en deze te bedekken (afleggen). Dit kan bijvoorbeeld met een vijgenstruik die laag bij grond staat. U kunt dan enkele takken omlaag buigen tot op de grond en deze met aarde bedekken. Heeft de tak de neiging om weer omhoog te springen, leg er dan een steen op. Nu is het wachten, want na verloop van tijd zullen deze afleggers wortel gaan schieten. Zodra dit is gebeurd, kunt u de kleine stekjes vijgenboom verplaatsen naar een andere locatie in uw tuin.
De vijgenboom is weinig gevoelig voor ziektes en schimmels. Symptomen, zoals vallend blad of bladeren die geelbruin verkleuren, zijn meestal te wijten aan een gebrek aan water, stagnerend water of een gebrek aan bepaalde stoffen in de grond. Om schimmelvorming te voorkomen, dient u oude takken tijdig van de vijgenboom te verwijderen.
Koop Vijgenboom bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Vijgenboom en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.