Vingergras

Vingergras is een vaste plant uit de Poaceae familie en het geslacht Gierst (Panicum) en er staat 1 soort Vingergras in onze plantengids.

De bloeitijd van een Vingergras ligt in augustus en september en de bloemen zijn groen van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 1,2 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Vingergras online bestellen

Vingergras snoeien: wanneer & hoe

De beste periode om Vingergras te snoeien is in het voorjaar, bijvoorbeeld in de maand maart. Vingergras wordt tussen de 100 en 150 centimeter hoog en kan worden gebruikt als een mooie bodembedekker. Knip bij het snoeien van het Vingergras de plant tot wel 10 tot 20 centimeter boven de grond af. Doe dit voordat het nieuwe blad gaat uitlopen. Houd de plant mooi in vorm door op de juiste manier te snoeien en verwijder eventueel dode takken. 

Voorkom dat de plant te groot wordt, dun Vingergras daarom regelmatig uit. Verwijder enkele stengels om ruimte te maken voor de andere stengels om te groeien en zich te ontwikkelen. Het uitdunnen van de plant draagt bij aan de gezondheid en groei van de plant. Wanneer de plant niet wordt uitgedund, leidt dit tot minder groei en bloei.

Vingergras verzorging & onderhoud

Vingergras is een populaire plant door zijn mooie uiterlijk en eenvoudige verzorging. Vingergras houdt niet van veel vocht en groeit het beste in droge tot vochthoudende grond die lichtzuur is. De plant staat het liefst in de volle zon, maar halfschaduw is ook mogelijk. Geef de plant bij droog of warm weer regelmatig water. In de winter wilt de plant liever niet te veel water, zorg er dus voor dat de grond goed doorlatend is. De geschikte pH-waarde voor de plant is tussen de 6 en 7. 

Vingergras groeit het beste in groepen, plant de grassen dus als voorkeur dicht bij elkaar. Bemest de plant eventueel met extra organische meststof, bij voorkeur van begin augustus tot eind september. Let er wel op dat de plant bruin wordt in de winter.

Vingergras planten: wanneer & hoe

Zorg dat de grond vochthoudend en lichtzuur is, zodat de plant optimaal kan groeien. Houd bij het planten ook rekening met de gewenste hoeveelheid zonlicht, aangezien de plant het liefste in de volle zon staat. Is dit niet mogelijk? Zet de plant dan in halfschaduw. 

Zorg ervoor dat er op het moment van het planten geen sprake is van zeer droge periodes of vorst, dit belemmert namelijk de groei van de plant. Plaats de plant op de juiste diepte in de grond en druk deze stevig aan. Geef de plant na het planten genoeg water om te groeien.

Het combineren van Vingergras met andere planten draagt bij aan een mooie uitstraling van de tuin. Combineer zo de plant met een Aster of een Goudsbloem.

Vingergras stekken & vermeerderen

Vermeerder Vingergras eenvoudig door middel van delen. Doe dit als de plant ongeveer één of twee jaar oud is, de plant is dan voldoende gegroeid. Deel de plant bij voorkeur in het voorjaar, in de maanden maart of april.

Graaf bij het delen van de plant de kluit van de Vingergras op en verdeel deze in twee of drie delen met behulp van een scherpe schep of schop. Zorg ervoor dat elk deel voldoende wortels heeft. Plant de losse delen vervolgens weer op een nieuwe locatie. Zorg ervoor dat de nieuwe planten voldoende water krijgen om goed te kunnen groeien.

Naast delen kan Vingergras ook vermeerderd worden door middel van stekken. Hiervoor kunt u in het voorjaar of de zomer een stengel van de plant afsnijden en deze in stekgrond plaatsen. Houd de stekken voldoende vochtig en zet ze op een warme en beschutte plaats. Na enkele weken zijn de stekken voldoende geworteld en kunnen ze uitgeplant worden.

Vingergras ziekten

Vingergras is een siergras en over het algemeen niet erg vatbaar voor ziekten en plagen. Toch kunnen er ziekten en plagen voorkomen bij siergrassen. Hieronder staan enkele ziekten en plagen van Vingergras.

Krijgt de plant oranje, roodbruine of zwartbruine vlekjes? Dit komt waarschijnlijk door de schimmelziekte roest. Het gebeurt vaak bij warm en vochtig weer. Verwijder in het beginstadium de aangetaste bladeren. Daarnaast is het belangrijk om alleen aan de basis van de plant water te geven, zodat er geen water op de bladeren komt en er geen verdere besmetting ontstaat.

Als de plant bruine vlekken met een gele rand krijgt en er aan de onderkant groene tot bruine schimmelpluis ontstaat, dan is dit de bladvlekkenziekte. Behandel de plant zo snel mogelijk met een schimmeldodend middel en behandel de plant na 3 weken opnieuw.

Als het Vingergras verkleurd, anders dan normaal, kan dit door bladluizen komen. Bladluizen zijn gemakkelijk te bestrijden met een bestrijdingsmiddel. 

Vingergras kopen

Koop Vingergras bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Vingergras soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Vingergras en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Vingergras
Wetenschappelijke naam
Panicum virgatum 'Rehbraun'
Type
Vaste plant
Familie
Poaceae
Geslacht
Gierst (Panicum)
Soort
Virgatum
Cultivar
Rehbraun
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Groen
Kleur bladeren
Groen
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Augustus, September
Vochtigheid
Droog - Vochthoudend
Standplaats
Zon
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-25 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen