Vingerplant is een heester uit de Araliaceae familie en het geslacht Fatsia en er staat 1 soort Vingerplant in onze plantengids.
De bloeitijd van een Vingerplant ligt in oktober en november en de bloemen zijn wit van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 2,5 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De vingerplant is, behalve een populaire kamerplant, een bijzondere en ietwat exotische heester. Deze struik heeft een enorme sierwaarde in uw border of tuin vanwege de grote bladeren. Het prachtige donkergroene, glimmende en leerachtige blad doet zelfs een beetje tropisch aan. Gebruik uw fantasie en zie hoe de bladeren vingers aan een hand vormen, wel meer dan vijf. De plant is een echte aanrader in een mediterrane tuin, maar komt ook prima tot zijn recht in een andere soort tuin.
In principe hoeft u de vingerplant niet te snoeien. De plant kan echter wel veel ruimte in gaan nemen. Wordt deze dus te groot, dan kunt u gerust de vingerplant snoeien. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. Snoei de oudste takken flink terug, tot ongeveer tien centimeter boven de grond. Lelijke bladeren onderaan de stam kunt u verwijderen. Gebruik tijdens het snoeien van de vingerplant niet alleen een schone, scherpe snoeischaar, draag tevens goede handschoenen. Het sap van de plant kan namelijk irriterend op de huid werken.
Aan de verzorging stelt de vingerplant weinig eisen. De plant is zeer onderhoudsarm. Dankzij de natuurlijke groeiwijze, groeit deze plant uit tot een mooie heester die in de winter zijn blad behoudt en groen blijft. Is de grond in uw tuin voedselarm? Geef de plant dan in de zomer wat extra voedsel. U kunt de vingerplant bemesten door wat handjes koemest rond de stam te strooien.
Als de plant net gaat uitlopen en tijdens warme, droge periodes dient u regelmatig water te geven. Houd de kluit licht vochtig, maar pas op dat u niet te veel geeft. Natte voeten dient u te voorkomen, want staat de vingerplant te nat, dan worden de bladeren bruin. Zorg dan voor een goede afwatering. In de winter hoeft u niet veel water te geven, want lage temperaturen en te veel water kan wortelrot veroorzaken.
Het onderhoud van de vingerplant is in de winter eveneens minimaal. De vingerplant is redelijk winterhard. Bij matige en strenge vorst dient u de plant te beschermen. Dit doet u door rondom het hart van de plant een laag takken, bladeren of mulch te strooien. Jonge vingerplanten dient u altijd tegen vorst te beschermen. Dode bladeren kunt u het hele jaar door verwijderen. Een vingerplant in een bloempot haalt u voor de vorst naar binnen. Deze plaatst u op een lichte, koele plek.
U kunt in principe in iedere soort grond de vingerplant planten, zolang deze grond maar voedzaam en goed gedraineerd is. De plant houdt wel van licht, maar staat niet graag urenlang in de zon. Kies als standplaats voor de vingerplant een beschutte, wat koele plek uit en een licht-vochtige grond. De plant kan goed schaduw verdragen. Omdat de plant grote donkergroene bladeren heeft en ook vrij hoog kan worden (twee tot drie meter), is enige afstand tussen het planten van meerdere heesters wel aan te raden. Tot drie stuks per vierkante meter wordt geadviseerd als plantafstand. Na het planten van de vingerplant geeft u voldoende water.
Er wordt gezegd dat de vingerplant lastig te vermeerderen is. Toch kunt u proberen om de vingerplant te stekken. Snijd een tak van de plant met minimaal drie bladeren. U kunt de stek in het water zetten en wachten tot deze waterwortels aanmaakt. Daarna kunt u de stek overzetten in de volle grond. U kunt ook het stekje in een potje met licht vochtige zaai- en stekgrond planten. Bewaar het potje op een warme, lichte plek. Zodra de wortels zijn gevormd kunt u de nieuwe vingerplant planten in uw tuin. Tot slot kunt u vingerplant vermeerderen door te zaaien. Na de bloei in oktober komen zwarte zaden tevoorschijn. De zaden verliezen snel hun kiemkracht. Zaai deze daarom direct in de volgende lente uit.
De vingerplant heeft van nature wel eens last van ziekten, plagen en ongedierte. Het is soms lastig uit te vinden waardoor de plant wordt aangetast. Wanneer bladeren geel of bruin worden, kan het zijn dat de plant te veel of te weinig water krijgt. Heeft de plant last van luis of ander ongedierte, dan kunt u de vingerplant besproeien met water. Helpt dit niet, gebruik dan een biologisch bestrijdingsmiddel. Luis wordt vaak veroorzaakt door tocht. Zorg daarom dat de vingerplant standplaats een beschutte plek is.
Koop Vingerplant bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Vingerplant en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.