Viooltje (Viola) is een plantengeslacht uit de Violaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten en eenmalig bloeiende planten staan er 37 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Viooltje vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Het is niet nodig om een viooltje volledig te snoeien. De oude bloemen kun je weghalen om een tweede bloei te stimuleren. Haal de uitgebloeide bloemetjes steeds weg om het viooltje het beste tot zijn recht te laten komen.
Tijdens de winter blijven de viooltjes het goed doen. Sneeuw of lichte vorst maakt voor het viooltje niet uit. Houd de viooltjes in de gaten zodat u telkens de uitgebloeide bloemetjes weg kunt halen.
De viooltjes zien eruit als breekbare plantjes, maar dat is echter niet waar. Er zijn verschillende soorten viooltjes. Sommige viooltjes zijn eenjarige bloeiers, er zijn ook bepaalde soorten die twee of meer jaar bloeien.
Een langere periode van vorst overleven de viooltjes niet. Zorg dat je de viooltjes in de winter in de gaten houdt. Alle soorten viooltjes blijven wel lang mooi. Vanaf de vroege lente tot de late herfst heeft u plezier van de prachtige viooltjes.
De viooltjes zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Kies de kleuren die het beste in uw tuin passen. Ze horen allemaal bij de viooltjesfamilie. De miniatuur viooltjes hebben bijvoorbeeld kleine bloesems en zijn er in hemelsblauw, geel of wit.
Vindt u het leuk om viooltjes binnen neer te zetten? Het Kaaps viooltje is dan zeker iets voor u. Combineer deze bloemen met andere lentebloemen om een gezellige sfeer in huis te creëren.
Viooltjes zijn een mooie decoratie voor de vensterbank, het balkon of in de serre. Zet meerdere kleuren door elkaar om een mooi effect te krijgen. Plaats viooltjes in potgrond of omgewoelde aarde, ze zijn niet veeleisend over de grondsoort.
Zet de viooltjes op een warme en zonnige plek. Geef ze genoeg water zodat ze het goed blijven doen. In halfschaduw kunnen viooltjes het ook prima doen. In de winter is het belangrijk om viooltjes goed water te blijven geven.
Geef je viooltjes te weinig water, dan kunnen ze in de potten uitdrogen. Zet de viooltjes die in potten zitten in de winter dicht bij huis of de schuur zodat ze niet bevriezen. Verwijder steeds de dode bloemen zodat ze niet stoppen met bloeien.
Viooltjes in de tuin planten kunt u het beste in juni of ten laatste begin juli doen. Het zaaien kunt u in de grond of in de potten uitvoeren. Viooltjes hebben een vruchtbare en vochtige ondergrond nodig. Het is belangrijk dat deze een neutrale of licht zure pH-waarde heeft.
Hebben de zaailingen 3 tot 4 goed ontwikkelde bladeren? Dan kan het zaaibed omgeploegd worden. Bewaterde en bemeste planten worden groter en sterker zodra ze naar een vaste plek worden verplaatst.
Het komt voor dat er in de herfst al meerdere bloemen tevoorschijn komen. Zaailingen overwinteren zonder problemen. Zorg dat je veel water geeft als er geen vorst is. De viooltjes bevriezen dan niet.
In het voorjaar gaat u zien dat de bloemetjes mooi uitkomen. Zorg dat je een goede plek uitkiest in de tuin waar je viooltjes wilt plaatsen. Bloeiende exemplaren hoeft u niet zelf te zaaien, maar kunt u zo in de tuin zetten.
De viooltjes voor binnen kunt u in een decoratieve bloempot of tinnen schaal zetten. Vul deze met meerdere bloemen om een prachtig bloemstuk in huis te krijgen. Wist u dat viooltjes ook eetbaar zijn? Ze dienen als een leuke garnering bij een dessert of een ander soort gerecht.
Het driekleurig viooltje wordt vermeerderd door zaaien. Het zaait zich makkelijk uit en dat gaat ook spontaan. Kies ervoor om de viooltjes te stekken in het voorjaar of in de zomer om meerdere viooltjes te krijgen.
Knip de scheuten van de viooltjes en snijd deze in het blad af. Steek het in een pot met wat stekpoeder en je zult zien dat er snel meerdere viooltjes bijkomen. Doe er een plastic zakje omheen en zet het in een warme plek uit de zon zodat ze het beste kunnen groeien.
De kleurige en weelderige bloemen van viooltjes zien er geweldig uit op lage bloembedden. De viooltjes geven een aangename geur en daarom is het fijn om deze in huis te halen. Combineer viooltjes met hangplanten voor een mooi aanzicht.
Viooltjes worden ook steeds vaker gebruikt als snijbloem. Ze zijn steeds vaker terug te vinden in kleine boeketten. Knip de bloemen in de middag of in de avond af zodat ze het langste vers blijven.
Veel voorkomende ziekten voor viooltjes zijn bladvlekkenziekte, anthracnose, botrytisziekte, wortelrot of echte meeldauw. Vernietig de zieke bladeren en andere plantendelen wanneer je ze hebt ontdekt. De bloembedden moeten vrijgehouden worden van puin.
Maak de bloembedden grondig schoon en reinig ook de containers altijd goed. Vermijd het planten van viooltjes in gebieden die sneller tastbaar zijn voor ziekten. Houd de bloemen zo droog mogelijk om ziekten te vermijden en schimmel tegen te gaan.