Vuurdoorn - Pyracantha

Vuurdoorn (Pyracantha) is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Vuurdoorn vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Vuurdoorn online bestellen

Vuurdoorn snoeien: wanneer & hoe

De vuurdoorn is een zeer veelzijdige heester. De mooie bloemen bloeien vanaf het voorjaar tot de vroege zomer en trekken volop hommels en bijen. In het najaar fleurt de struik menig schutting en muur op met zijn opvallende gekleurde bessen. Niet voor niets is de vuurdoorn een graag geziene gast in veel tuinen. De heester is prima in een vorm te leiden, want de pyracantha laat zich goed snoeien.

Hoe en wanneer de vuurdoorn snoeien? Een goed moment voor het snoeien van vuurdoorn is juli-augustus, in ieder geval na de bloei. Als u in het voorjaar, voor de bloeitijd, vuurdoorn gaat snoeien, bestaat de kans dat er minder bloemen bloeien. Wanneer u het snoeien van pyracantha in juli of augustus doet, is ook al goed te zien waar de bessen komen. Die takken laat u bij voorkeur met rust, tenzij deze totaal de verkeerde kant op groeien. De takken waaraan de bloemen hebben gebloeid (zonder bessen) kunt u terugsnoeien tot een paar centimeter van de oorsprong. Ook verkeerd groeiende scheuten knipt u weg.

Tijdens de zomer en in de herfst kunt u ook gerust de vuurdoorn snoeien. U verwijdert dan de takken die voor het begroeien van de schutting of muur niet nodig zijn. Op die manier leidt u de vuurdoorn als het ware. Pas wel op tijdens het snoeien van vuurdoorn, want de heester heeft scherpe doorns op de twijgen. Gebruik ook altijd goed, schoon en scherp snoeigereedschap tijdens het verzorgen van de vuurdoorn.

Vuurdoorn verzorging & onderhoud

Qua verzorging is de vuurdoorn een gemakkelijke heester. De pyracantha doet het goed op elke doorlatende, voedzame, iets humusrijke grond. Tijdens het bemesten in het voorjaar kunt u wat humus door de grond heen mengen. De heester verdraagt droogte goed. De jonge vuurdoorn dient u regelmatig water te geven. Oudere vuurdoorns kunnen beter tegen droogte, vanwege hun breed vertakte wortelstelsel. Deze hoeft u dus nauwelijks extra water te geven. Over het algemeen is de vuurdoorn goed winterhard. Wel geldt, hoe vochtiger de grond is, hoe groter de vorstgevoeligheid. 

Vuurdoorn planten: wanneer & hoe

In principe kunt u het hele jaar door in niet bevroren grond de vuurdoorn planten, maar de beste tijd is toch wel april of mei. U kunt een vuurdoorn planten als haag, maar ook voor het opfleuren van een kale schutting of muur. De meest ideale standplaats voor de vuurdoorn is een plek in de zon. Op een zonnige plaats zijn de vruchtzetting en bloei het rijkst. Halfschaduw als vuurdoorn standplaats kan ook en zelfs in de schaduw zal de pyracantha groeien, maar dan minder rijkelijk.

Gaat u vuurdoorn planten? Draag dan beschermende kleding, vanwege de doorns. Haal het onkruid weg en graaf een plantgat (of geul voor een vuurdoornhaag). De uitgegraven aarde bewaart u. Woel de grond op de bodem goed om. Dit zorgt ervoor dat de wortels zich makkelijk kunnen ontwikkelen in de losse aarde. Meng eventueel wat bodemverbeteraar door de aarde. Plaats de vuurdoorn in het gat, gooi het gat dicht met de aarde en druk alles goed aan met uw voet. Geef water en herhaal dit regelmatig. De eerste jaren na het planten van de pyracantha dient u de wortelzone met mulch vrij te houden.

Vuurdoorn stekken & vermeerderen

Vuurdoorn vermeerderen kan door zaaien en stekken. Vuurdoorn stekken is eenvoudig om te doen. Snijd bij voorkeur de stekken in het voorjaar en kies vrij sterke scheuten. De stekken dienen ongeveer twintig centimeter lang te zijn. Verwijder in het onderste gedeelte de bladeren en knoppen en steek de stekken in een mengsel van zand en groeiende grond. Plaats de stekjes op een beschutte, halfschaduwplek en geef regelmatig water. Na enkele weken zullen de eerste nieuwe blaadjes zichtbaar zijn en kunt u de vuurdoorn verplaatsen.

Vuurdoorn vermeerderen door zaaien gaat minder snel, maar is ook zeker mogelijk. Oogst wat rijpe bessen en haal hier de zaden af. Steek de zaden vervolgens in een potje met grond, op ongeveer twee centimeter diepte. Door het potje met folie af te dekken, wordt de kiemkracht bevorderd. Na een paar maanden zullen de zaden ontkiemen. U kunt de pyracantha verplaatsen naar een plekje in de tuin zodra de struik voldoende is ontwikkeld.

Vuurdoorn ziekten

De vuurdoorn is nauwelijks gevoelig voor plagen en problemen, met uitzondering van bacterievuur en schurft. Bacterievuur laat scheuten en bladeren van de pyracantha verwelken en afsterven. De kenmerken van schurft (een schimmelziekte) zijn het bruinzwart verkleuren, verschrompelen en verdorren van bladeren, bloemen en twijgen. Gelukkig komt deze ziekte zelden voor. Ontdekt u tijdens het verzorgen van vuurdoorn kenmerken van bacterievuur, dan verwijdert u zieke takken. Let op: ontsmet na iedere snede het snoeigereedschap om verdere verspreiding te voorkomen. 

Vuurdoorn kopen

Koop Vuurdoorn bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Vuurdoorn soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Vuurdoorn vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen