Wijnruit is een vaste plant uit de Rutaceae familie en het geslacht Ruta en er staan 3 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Wijnruit ligt in juni en juli en de bloemen zijn geel of groen van kleur.
De kleur van de bladeren is grijs, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 60 centimeter en 60 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De plant of struik kan warrig en wild worden. Hoewel de gele topjes een kleurrijk aanzicht geven, ziet de plant er rommelig uit. Snoei de wijnruit daarom regelmatig. De beste tijd om wijnruit te snoeien is in het voorjaar. Snoei de plant 10 centimeter tot 20 centimeter boven de grond, zodat de struik weer mooi terugkomt.
Na de bloei is het aan te raden om de plant wat terug te snoeien tot een gewenste grootte. Let wel goed op wanneer u de struik snoeit. Het sap van de wijnruit is namelijk fototoxisch. Dit betekent dat het sap flinke huidirritatie kan veroorzaken wanneer dit ultraviolet licht krijgt. De irritatie zal in de loop van dagen oplopen wanneer er meer blootstelling aan de zon is. U merkt dit door de pijn en jeuk. Snoei de plant daarom in de schaduw en was uw handen daarna goed. Het dragen van handschoenen kan natuurlijk ook. Hoewel de planten vroeger als helende kruiden werden gebruikt, is het consumeren van wijnruiten in grote mate af te raden. Dit geldt zeker voor zwangere vrouwen.
Heeft u huisdieren? Houd er dan rekening mee dat honden en katten niet van wijnruit houden en met een boog om de struik heen zullen lopen. Planten die niet goed samengaan met wijnruit zijn kolen en monnikskap. In beiden gevallen is het af te raden om deze planten naast elkaar te plaatsen. Zo komt de wijnruit het beste tot zijn recht.
De plant groeit het beste in de maanden juli en augustus. Wijnruit houdt namelijk van een warme omgeving met regelmatige schaduw. De plant is een halfheester en daarom winterhard. Om de plant extra te beschermen in de winter, is een bodembedekking sterk aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan mulchlaag, compost of houtsnippers. Ook verdraagt de plant slechtere luchtomstandigheden prima. Denk dan aan zeewind, luchtvervuiling of droogte.
De wijnruit kunt u het beste in april planten of zaaien. Doe dit op een warme plek en water de grond goed af. Houd in gedachten dat de groei van deze plant relatief traag verloopt. Op deze manier kan de struik goed bloeien in de warmste zomermaanden. De plant houdt van ruimte en warmte en groeit ook uitstekend in de rotstuin of de stapelmuur. Wilt u dat uw wijnruit zo goed mogelijk bloeit? Plaats de struik dan in een goed doorlaatbare en niet te vruchtbare bodem. De grond kan het beste een beetje droog en kalkrijk zijn.
Let tijdens het planten goed op voor de eerder genoemde risico’s zoals huidirritatie door de combinatie met zonlicht. Plant wijnruit daarom op een plek waar genoeg schaduw is. Dit kan onder een boom of tegen een muurtje aan. Zo is de plant ook gemakkelijker te onderhouden.
Het zaaien van de plant is mogelijk, maar kost veel tijd en geduld. Daarnaast zal de wijnruit zich onder de juiste omstandigheden zelf uitzaaien. Zorg voor genoeg warmte, ruimte en een voedzame grond.
Het stekken of delen van de plant gaat gemakkelijk. Om de plant te stekken neemt u een sterke plant met veel scheuten, bij voorkeur waar nog geen knop aan zit. Knip deze vervolgens schuin af. Verwijder de onderste bladeren van het afknipte stekje. Zorg ervoor dat u ongeveer een derde van het blad laat zitten, zodat er nog genoeg bladeren aan zitten. Plaats uw nieuwe stukje vervolgens in de pot. Zorg ervoor dat de bladeren goed boven de grond uitsteken en druk de grond naast het stekje goed aan.
De witte vlieg is een bekende plaag voor de wijnruit. Raak de bladeren daarom regelmatig aan en kijk of u de witte vlieg ziet. De bladeren kunnen door deze witte vlieg geel worden en zelfs verdorren. Ook kunnen deze uiteindelijk de oorzaak zijn voor roetdauwschimmel. Deze schimmel bedekt de bladeren met een roetlaagje. Bestrijd witte vlieg met bijvoorbeeld Imidacloprid, een veelgebruikt insecticide. Zorg er ook voor dat u de kiemplantjes van de wijnruit bij het telen niet te veel water geeft. De kiemplantjes zijn namelijk gevoelig voor stengelrot.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Wijnruit en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.