Wilde akelei is een vaste plant uit de Ranunculaceae familie en het geslacht Akelei (Aquilegia) en er staan 6 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Wilde akelei ligt in mei en juni en de bloemen zijn blauw, paars, wit, roze, gemengd of rood van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 70 centimeter en 70 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Wilde akelei is een plant die vaak wordt gebruikt om borderplanten op te vullen of om te verwilderen in tuinen. Hoewel deze planten relatief gemakkelijk te verzorgen zijn, kan het nodig zijn om de Wilde Akelei te snoeien. Zorg er hierdoor voor dat de plant er gezond en aantrekkelijk uitziet.
Het beste moment om de Wilde Akelei te snoeien is aan het einde van de bloeiperiode, wanneer de bloemen zijn uitgekomen. Gebruik een scherpe en schone snoeimes om de stengels en bloemknoppen te verwijderen. Probeer hiermee de plant zo min mogelijk te beschadigen. Verwijder ook enkele oudere stengels op de bodem van de plant om ruimte te maken voor nieuwe groei.
De Wilde Akelei sterft in de herfst af en wordt kaal in de winter met een dor deel dat overblijft. Laat de dode delen in het voorjaar zelfs nog op hun plaats. Het toont echter wel wat rommelig. Wilt u liever een verzorgde tuin? Snoei dan toch of knip de uitgebloeide bloemstengels af.
Plaats de Wilde Akelei voor een goede verzorging op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en ontwater de grond goed. Vermijd overmatig water geven omdat dit de planten kan beschadigen en zelfs kan leiden tot afsterven. Geef de plant daarom alleen water wanneer de grond droog aanvoelt.
Verwijder regelmatig dode bloemen en verwelkte bladeren om de Wilde Akelei er gezond en aantrekkelijk uit te laten zien. Houd hiermee de plant in goede conditie en bevorder de groei van nieuwe bloemen en bladeren.
Om Wilde Akelei te planten, kunt u het best wachten tot de nazomer of herfst. Vul potten of een zaaibakje met potgrond en zorg dat de grond goed nat is voordat u gaat zaaien. Zaai het zaad dun uit en druk licht aan. Dek de potten af met een dun laagje vermiculiet en zet ze buiten neer op een beschutte plek waar weinig regen valt.
In het voorjaar komen de zaailingen op. Hebben ze vier blaadjes? Zet ze dan in een aparte pot. Later in het seizoen, als de zaailing flink gegroeid is, plant deze uit op de plek waar hij moet komen te staan.
De Wilde Akelei zaait zichzelf ook uit, vanuit een bestaande plant. Laat in de uitgebloeide bloemstengels staan tot zich zaaddozen vormen. In de maand juli zullen de zaaddozen meestal opengaan en verspreid het zwarte zaad zich spontaan. U kunt er ook voor kiezen om het zaad zelf te oogsten. Knip de uitgebloeide bloemstengels na juli af.
Als u de Wilde Akelei wilt planten, is het belangrijk om een geschikte locatie te kiezen met voldoende zonlicht en een grond met goede ontwatering. Deze planten groeien optimaal op een zonnige tot half schaduwrijke plek met een humusrijke grond.
Plant de Wilde Akelei op een afstand van ongeveer 30 centimeter van elkaar om ervoor te zorgen dat de planten genoeg ruimte hebben om te groeien. Als u de planten hebt geplant, geef ze dan voldoende water om de grond vochtig te houden. Let er wel op dat de grond niet te nat wordt.
De Wilde Akelei is een plant die op verschillende manieren vermeerderd kan worden. Het vermeerderen kan plaatsvinden door middel van scheuren of stekken.
Scheur de Wilde Akelei het beste in het najaar, wanneer de planten uitgebloeid zijn. Knip enkele stukken van de plant af en plant deze in een mengsel van perliet en water. Zorg ervoor dat de scheuten voldoende water krijgen en houd ze in een warme, beschutte omgeving totdat ze wortelen.
De meest gebruikte manier van vermeerderen van de Wilde Akelei is door middel van stekken. Doe dit het beste in het voorjaar, wanneer de plant net begint te groeien. Knip enkele stekken van ongeveer 15 centimeter af van de plant, verwijder de onderste bladeren en plant de stekken in een mengsel van perliet en water. Zorg ervoor dat de stekken voldoende water krijgen en houd ze in een warme, beschutte omgeving totdat ze wortelen.
Hoewel de Wilde Akelei over het algemeen een gemakkelijke plant is om te verzorgen, kan het worden aangetast door ziekten en plagen. Een veelvoorkomend probleem bij de plant is de mineervlieg, die gangen creëert in de bladeren en daardoor bruine vlekken veroorzaakt. Dit kan leiden tot een afname van de bloei. Bestrijd de mineervlieg door de aangetaste bladeren te verwijderen en behandel de plant met een insecticide.
Een ander probleem bij de Wilde Akelei zijn sapzuigende insecten, zoals tripsen en witte vliegen, die zich voeden met het sap van de plant. Dit kan leiden tot vergeling en vervorming van de bladeren en een afname van de bloei. Behandel sapzuigende insecten door een mengsel van water en afwasmiddel te gebruiken. Verwijder hiermee de insecten of pas biologische bestrijdingsmiddelen toe.
Een derde probleem bij de Wilde Akelei is meeldauw, een schimmel die witachtige vlekken veroorzaakt op de bladeren en bloemen. Dit kan leiden tot een afname van de bloei en een verminderde groei van de plant. Behandel meeldauw door de aangetaste bladeren te verwijden en behandel de plant met een fungicide.
Koop Wilde akelei bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Wilde akelei en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.