Wilde kamperfoelie is een heester uit de Caprifoliaceae familie en het geslacht Kamperfoelie (Lonicera) en er staan 3 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Wilde kamperfoelie ligt in juni en juli en de bloemen zijn geel of paars van kleur.
De kleur van de bladeren is groen of wit, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 3 meter en 3 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De Wilde Kamperfoelie is een klimplant die het beste gedijt in de zon of halfschaduw. De plant kan erg groot worden. Houd de plant in goede conditie door deze regelmatig te snoeien.
De beste tijd om de Wilde Kamperfoelie te snoeien is in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Snoei te lange en oude takken flink terug en verwijder ook beschadigde, zieke en dode takken. Hierdoor krijgt de plant veel jonge scheuten en bloeit die rijkelijk in de zomermaanden. Na de bloei in september/oktober mag de plant ook worden teruggesnoeid.
Is de Wilde Kamperfoelie erg hard gegroeid en verwilderd? Snoei deze dan gerust terug tot ongeveer 60 centimeter boven de grond. Voorzie na deze snoeibeurt de plant wel van voldoende water en meststoffen, zodat de plant zich weer kan herstellen en opnieuw kan uitlopen.
De Wilde Kamperfoelie kan giftig zijn als de bladeren en zaden worden gegeten, dus zorg ervoor dat u handschoenen draagt tijdens het snoeien en houd de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
Wilde Kamperfoelie is een plant die vrij weinig verzorging nodig heeft. De plant groeit het beste in een locatie met veel zon of halfschaduw en in grond met goede ontwatering. De plant hoeft slechts één keer per week water te krijgen, behalve in drogere periodes wanneer er meer vocht nodig is.
Stimuleer de Wilde Kamperfoelie bij de groei, door de plant te bemesten in het voorjaar met een algemene plantenvoeding. Snoei de plant regelmatig om ervoor te zorgen dat de plant in bedwang blijft en om de kans op ziektes en plagen te verminderen. Raakt de plant te dicht begroeid? Verwijder dan oudere takken om lucht en licht beter door de plant te laten gaan.
De Wilde Kamperfoelie groeit het beste in de zon of halfschaduw en in grond die goed gedraineerd is. Plant de Kamperfoelie het beste in het vroege voorjaar of in het najaar, wanneer de grond niet te nat of te droog is.
Het planten van de Wilde Kamperfoelie is vrij eenvoudig. Begin met het graven van een gat dat twee keer zo breed is als de pot waarin de plant zich bevindt. Verwijder de plant voorzichtig uit de pot en plaats deze in het gat. Vul het gat aan met grond en druk deze goed aan. Dit helpt bij het stevig vastzetten van de plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt na het planten en controleer regelmatig of de grond niet te droog wordt.
Het is belangrijk om te weten dat de Wilde Kamperfoelie een klimplant is die zich vastklampt aan muren, schuttingen of andere ondersteunende structuren. Zorg er dan ook voor dat er voldoende ondersteuning beschikbaar is voor de plant om tegenop te groeien.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle stekken van de Wilde Kamperfoelie succesvol zullen zijn. Kies daarom een stengel van een gezonde plant die het afgelopen jaar goed gegroeid is.
Snijd de stengel schuin af en verwijder het onderste blad. Doop het snijvlak van de stengel in stekpoeder om het wortelproces te bevorderen. Plaats de stengel vervolgens in een pot met stekgrond en bedek deze met een plastic zak om extra vocht vast te houden.
Zet de pot op een warme en lichte plaats, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven, maar niet te veel water om schimmel te voorkomen. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat de stekken voldoende wortels hebben gevormd.
Zodra de stekken wortels hebben geschoten, kunnen ze worden verpot of buiten in de tuin worden geplant. Het beste moment om de jonge planten buiten te planten is in het voorjaar of het najaar, wanneer de grond nog niet te droog of te nat is.
De Wilde Kamperfoelie kan gevoelig zijn voor verschillende ziektes, waaronder meeldauw, bladvlekkenziekte, bladluis en schurft.
Meeldauw komt tot uiting als een witte poederachtige laag op de bladeren en stengels van de plant, terwijl bladvlekkenziekte donkere vlekken op de bladeren veroorzaakt. Schurft leidt tot kleine rode vlekken op de bladeren.
Voorkom deze ziektes door de Wilde Kamperfoelie op een plek met goede ontwatering te planten en snoei de plant regelmatig om een goede luchtstroom te behouden. Is de plant al aangetast? Verwijder dan beschadigde of zieke delen om verdere verspreiding te voorkomen.
Als de plant al is aangetast, zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Zo zijn er fungiciden voor meeldauw en bladvlekkenziekte en insecticiden voor schurft. Het is belangrijk om het juiste bestrijdingsmiddel te kiezen en de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen.
De Wilde Kamperfoelie kan ook last krijgen van bladluizen. Dit zijn kleine insecten die zich voeden met plantensappen en zich vaak verzamelen op de bladeren van planten. Bladluizen zuigen sap uit planten en kunnen daardoor schade toebrengen aan de groei en ontwikkeling van de plant, waardoor deze verzwakt en minder goed kan groeien.
Een natuurlijke manier om bladluis te bestrijden is door een mengsel van groene zeep en spiritus te gebruiken. Een andere optie is om lieveheersbeestjes in de tuin te introduceren, omdat deze insecten dol zijn op bladluizen. Houd er rekening mee dat chemische bestrijdingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de nuttige insecten in de tuin.