Witte klaver

Witte klaver is een vaste plant uit de Fabaceae familie en het geslacht Klaver (Trifolium) en er staat 1 soort Witte klaver in onze plantengids.

De bloeitijd van een Witte klaver ligt in mei, juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn wit van kleur.

De kleur van de bladeren is bruin of rood, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 20 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Witte klaver online bestellen

Witte klaver snoeien: wanneer & hoe

De witte klaver kunt u gebruiken als bodembedekker in uw tuin. Zoals de naam al suggereert, verschijnen er in de zomer kleine witte bloemen. Houdt u van een bloemenzee in uw tuin? Dan is het niet nodig deze te snoeien. Deze plant wordt namelijk niet hoger dan 20 centimeter, in tegenstelling tot andere soorten klaver die wel tot 50 centimeter kunnen worden. 

U kunt de plant ook als potplant gebruiken. Zodra de plant gaat overwoekeren, vervangt u de pot. Het vervangen van de pot dient u eenmaal per jaar in het voorjaar te doen. Verdorde bladwortels knipt u af. Heeft u uw plant verpot? Plaats deze dan niet in direct zonlicht tot deze nieuwe bladeren heeft gevormd. 

Ook kunt u de witte klaver als gazonvervanger gebruiken. In dat geval dient u deze wel vaker te snoeien. De plant groeit namelijk erg snel. Na de bloei zal er verdorring en verdroging optreden. Dit is daarom het juiste moment voor de snoei. Voor een tweede bloei knipt of maait u de plant gedeeltelijk terug.

Op deze manier blijft ook de pol compact. Geef de plant hierna water. Er zullen nieuwe bladeren ontstaan en uw gazon zal er weer prachtig groen bij liggen. In de winter zal de grond verdorren. Op dat moment kunt u alles verwijderen. Dat zorgt er gelijk voor dat eventuele ziektes kunnen worden voorkomen. 

Witte klaver verzorging & onderhoud

De witte klaver heeft geen bijzondere verzorging nodig. Wel moet u uw witte klaver een aantal keren per jaar bemesten. Bij de witte klaver als potplant doet u dit 1 tot 2 keer per jaar. Wanneer uw witte klaver als bodembedekker of gazonvervanger dient, kunt u dit 3 tot 5 keer per jaar bemesten.

De beste tijd om dit te doen is voor de bloei in april. Doe dit in ieder geval niet in de winter. In de winter komt uw witte klaver tot rust. Gebruik voor de bemesting liever geen of minder stikstofmest. Uw witte klaver heeft namelijk het vermogen om stikstof te verbinden. Gebruik ook bij fosformeststof of kaliummeststof enkel kleine hoeveelheden. Bij meststof met te hoge concentraties loopt u het risico de wortels te beschadigen. 

De wortels van de witte klaver liggen redelijk oppervlakkig. Dit betekent dat deze plant geen vocht uit de diepe grond kan opnemen. Zorg er daarom voor dat u de witte klaver altijd voldoende bodemvocht geeft. Verder kan de witte klaver zich goed aanpassen aan verschillende temperaturen. Deze groeit wel wat langzamer wanneer de temperatuur onder de 10 graden Celsius komt. Bij een temperatuur onder de 0 graden Celsius, sterven de delen die boven de grond uitkomen af. De ideale temperatuur is tussen de 18 en 30 graden Celsius. 

De witte klaver doet het het beste in een bodem waarbij de pH-waarde tussen de 6 en 7 is. Wanneer uw bodem te zuur is, kunt u de pH-waarde verhogen door kalk toe te voegen aan de grond. Bij een plakkerige of zware grond voegt u rot bladaarde of organische mest toe. Op deze manier wordt de afvoer en ventilatie van de bodem beter gereguleerd. 

Witte klaver planten: wanneer & hoe

Het planten van uw witte klaver doet u door te zaaien. Dit doet u in het voorjaar. Woont u in een gematigde of subtropische zone, dan kan dit ook in de herfst gedaan worden. Voordat u dit doet, is het goed om rekening te houden met het licht.

Zorg ervoor dat uw witte klaver zo’n 6 tot 8 uur per dag zonlicht ontvangen. Als dit echt niet mogelijk is, kiest u voor een plek waar er in ieder geval minimaal 4 uur direct zonlicht op uw witte klaver valt. Dit is nodig voor de groei van de plant. Zonder zonlicht kan de witte klaver niet overleven. 

Maak de grond los en strooi hier vervolgens de zaden gelijkmatig over uit. Hierna bedekt u de grond. Zorg ervoor dat u dit niet te dik bedekt. Bij een te dikke bedekking breken de zaden na het ontkiemen namelijk uit. Na het zaden geeft u deze water. Let op, de zaden kunnen wegspoelen. Het is daarom belangrijk dat u het water langzaam laat lopen. Je kunt de grond ook bevochtigen met een spray. Nadat de zaden ontkiemt zijn, is dit niet meer voldoende.

Het groeien van de zaden duurt ongeveer 7 tot 15 dagen. Hierna is het aan te raden om uw bewatering te controleren. Te veel water is ook niet goed omdat dit voor wortelrot zorgt. Wilt u de witte klaver als potplant zaaien? Dan kunt u dezelfde methode aanhouden als hierboven beschreven. 

Witte klaver stekken & vermeerderen

De witte klaver hoeft u niet te stekken, omdat deze zichzelf al vermeerdert. 

Witte klaver ziekten

Zoals eerder aangegeven ligt wortelrot op de loer. Om dit te voorkomen dient u de grond tijdig te draineren. Wortelrot komt voornamelijk voor in de zomer en ook in het regenseizoen. Ook is de witte klater vatbaar voor meeldauw.

Als u meeldauw heeft geconstateerd bij uw plant, is het van belang dat u de geïnfecteerde stengels en bladeren verwijderd. Daarnaast is het raadzaam om de ventilatie te versterken. Ook zijn er verschillende middelen waarmee u uw witte klaver kunt behandelen. Let daarnaast op bladluizen. Deze vormen een gevaar voor de witte klaver en kunnen ziekten verspreiden. 

Witte klaver kopen

Koop Witte klaver bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Witte klaver soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Witte klaver en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Witte klaver
Wetenschappelijke naam
Trifolium repens 'Pentaphyllum'
Type
Vaste plant
Familie
Fabaceae
Geslacht
Klaver (Trifolium)
Soort
Repens
Cultivar
Pentaphyllum
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Wit
Kleur bladeren
Wit
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Vochtigheid
Vochthoudend
Standplaats
Halfschaduw / Zon
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-30 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen