Wonderboom is een eenjarig / tweejarig uit de Euphorbiaceae familie en het geslacht Ricinus en er staat 1 soort Wonderboom in onze plantengids.
De bloeitijd van een Wonderboom ligt in juli en augustus en de bloemen zijn paars of rood van kleur.
De kleur van de bladeren is bruin of rood, deze eenjarig / tweejarig is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 1,5 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De wonderboom is een éénjarige plant, hoewel sommige soorten langer dan een jaar meegaan. Dankzij de prachtige decoratieve bladeren is deze plant een aantrekkelijke en opvallende verschijning. De bloemen groeien in trossen en na de bloei ontstaan stekelige vruchten met zaden. Uit deze zaden kunt u in het volgende voorjaar gemakkelijk weer nieuwe planten kweken.
De wonderboom is zeer snelgroeiend, zelfs in de winter stopt de plant niet met groeien. U ziet deze plant bij wijze van spreken groeien. Ideaal voor tuinliefhebbers die weinig geduld hebben. Wordt de plant te groot of te breed? Dan kunt u de wonderboom snoeien. Maar pas op, want vrijwel alle plantdelen zijn zeer giftig. Draag goede handschoenen tijdens het snoeien van de wonderboom en was na afloop uw handen. Zeker de zaden zijn voor kinderen en huisdieren erg gevaarlijk. Wanneer u de wonderboom gaat snoeien, maakt niet uit. U kunt dit het hele jaar door doen, maar neem bescherming in acht!
De wonderboom heeft weinig onderhoud nodig. Tijdens het aanplanten kunt u het beste direct de eenjarige wonderboom bemesten. Verder hoeft u dan geen bemesting meer te geven. Soorten die overwinteren, kunt u in het volgende voorjaar opnieuw wat voedingsstoffen geven. Qua verzorging van de wonderboom is watergeven eigenlijk het belangrijkste. De plant verlangt namelijk veel water. Bovendien geldt, hoe meer water de plant krijgt, hoe groter deze wordt. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is.
Sommige wonderbomen zijn eenjarig, anderen kunnen overwinteren. Heeft u een wonderboom die winterhard is, dan zal deze in de herfst bovengronds afsterven. De plant overwintert in de grond. De ondergrondse delen zullen in het volgende voorjaar weer ontkiemen. Het is wel aan te raden wat hout of een mulchlaagje op de grond te plaatsen om zo de plant te beschermen tegen vorst. Het kan voorkomen dat de wonderboom een te strenge winter anders niet overleeft.
De wonderboom standplaats is bij voorkeur beschut en in de volle zon. De plant is dol op een zonnige plek, maar houdt niet van wind. Er zijn verschillende mogelijkheden om de wonderboom te planten. De plant kan als kuipplant in een grote pot worden gehouden, maar kan ook prima solitair in de grond staan. Daarnaast doen de wonderboom planten het eveneens goed achter in een brede border.
U kunt het beste wachten totdat het niet meer vriest voordat u de wonderboom gaat planten. Maak de aarde wat los en graaf vervolgens een plantgat dat tweemaal zo groot is als de kluit. Zorg dat water goed weg kan lopen in de grond. Zet de plant in het gat en vul dit op met aarde. De plant groeit uitstekend in voedzame grond. Gebruik bij het planten van de wonderboom wat compost. Druk de grond aan en geef ruim voldoende water.
Gaat u meerdere wonderbomen planten? Geadviseerd wordt om dan een afstand van minimaal een meter aan te houden. Op deze manier hebben alle planten voldoende ruimte om te kunnen groeien en hebben ze geen onderlinge strijd om water en voedingsstoffen.
Een wonderboom stekken en vermeerderen is niet heel moeilijk. De meeste soorten wonderbomen zijn eenjarig en na de bloei verschijnen er vruchten met zaden aan de plant. Deze zaden kunt u gebruiken voor nieuwe wonderboom planten. Gebruik ook hierbij handschoenen, omdat de zaadjes erg giftig zijn. De zaden kunt u in april-mei zaaien in de volle grond. U kunt de zaden ook eerst in maart voorzaaien. Dan stopt u ze in een potje met grof zand of bemeste potgrond. Zodra de plantjes gegroeid zijn (als het tweede nieuwe paar blaadjes is te zien), kunt u de plant in mei naar de volle grond verplaatsen. Kies voor de nieuwe wonderboom als standplaats weer een beschutte plek in de zon.
De wonderboom is doorgaans weinig vatbaar voor schimmelziekten, maar soms kan spint of witte vlieg op de plant voorkomen. Spint prikt vaak aan de onderkant van het blad gaatjes en neemt zo de voedingsstoffen (bedoeld voor de plant) op. Het blad wordt hierdoor geel en laat los. Ziet u deze aantasting snel bij het verzorgen van de wonderboom, dan kunt u aangetaste bladeren verwijderen. Bent u te laat, gebruik dan een biologisch bestrijdingsmiddel.
Witte vlieg zijn beestjes die vooral jonge bladeren aantasten. Ze bevinden zich bovenop het blad. Ook deze beestjes steken in het blad om voedingsstoffen te onttrekken. Bladeren worden geel en vallen eraf. De witte vlieg kan virussen in de plant verspreiden en honingdauw achterlaten waardoor nieuwe schimmels gevormd kunnen worden. Het is belangrijk deze beestjes snel te bestrijden. Controleer daarom wonderboom tijdens de verzorging regelmatig op deze schimmelziekte.
Koop Wonderboom bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Wonderboom en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.