Zeekool

Zeekool is een vaste plant uit de Brassicaceae familie en het geslacht Crambe (Bolletjeskool) en er staat 1 soort Zeekool in onze plantengids.

De bloeitijd van een Zeekool ligt in mei en juni en de bloemen zijn wit van kleur.

De kleur van de bladeren is blauw, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 70 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Zeekool online bestellen

Zeekool snoeien: wanneer & hoe

De Zeekool kan een grote plant worden, tot wel 70 centimeter hoog. Snoei de plant terug tot ongeveer 20 centimeter boven de grond. Dit helpt de plant gezond te blijven en hierdoor blijft de plant ruimte maken voor nieuwe stengels en bladeren. 

De ideale tijd om de Zeekool te snoeien is aan het einde van de winter, net voordat de nieuwe groei begint. De plant zal dan in een rustige periode verkeren. Dit helpt de Zeekool om te herstellen van eventuele schade die is opgelopen tijdens de winter. 

Let op eventuele zieke delen van de plant. Wanneer u deze tegenkomt, is het verstandig om deze weg te snoeien. Dit zal het verspreiden van ziekten voorkomen. Het is ook verstandig om beschadigde takken te verwijderen.

Zeekool verzorging & onderhoud

De Zeekool heeft behoefte aan een plek met gedeeltelijke zon en een gemiddelde luchtvochtigheid. Inspecteer regelmatig de grond op voldoende vochtigheid en geef de plant wekelijks water. Als de Zeekool in een bloempot staat, is het extra belangrijk om de bovenlaag van de grond in de gaten te houden. Deze laag droogt sneller uit dan wanneer de plant in de volle grond staat.

Hoewel bemesting niet strikt noodzakelijk is voor de groei van de Zeekool, kan het wel helpen om de groei te bevorderen. Het toevoegen van extra compost aan de grond kan bijvoorbeeld een positief effect hebben.

Het is belangrijk om de plant in de gaten te houden tijdens de wintermaanden. De Zeekool is winterhard, maar kan bij strenge vorst schade oplopen. Biedt extra bescherming tijdens de wintermaanden door er stro overheen te leggen.

Zeekool planten: wanneer & hoe

Het planten van de Zeekool vereist enige aandacht voor detail om ervoor te zorgen dat de plant goed groeit. De beste locatie voor de Zeekool is een plek met een goed doorlatende grond. Voorkom vochtophoping in de grond door eventueel zand toe te voegen voor een betere drainage. De ideale pH-waarde voor de grond waarin u de Zeekool plant, is tussen 6 en 7. Als de grond te zuur is, verhoog dan de pH-waarde om de groei van de plant te bevorderen.

Plant de Zeekool in het vroege voorjaar, wanneer de grond nog niet te warm is. Start het zaaien in een aparte pot en verplaats deze naar de definitieve locatie zodra de plant voldoende wortels heeft. Dit verkleint de kans op een vroegtijdige dood en helpt de plant om te wennen aan de omgeving.

Zeekool stekken & vermeerderen

Het stekken van de plant is een eenvoudige en effectieve manier om de plant te vermeerderen. Kies bij het stekken van de Zeekool stengels die gezond zijn en voldoende bladeren hebben. Deze stengels kunnen worden afgesneden en in vochtige grond worden geplaatst. Houd de grond goed vochtig, zodat wortels kunnen ontwikkelen en uitgroeien tot nieuwe planten. Het stekken van de Zeekool kan het beste worden gedaan in de lente of herfst, wanneer de plant in de groeifase is. 

Een andere methode om de Zeekool te vermeerderen is door middel van zaad. Dit kan echter een langere en minder betrouwbare methode zijn, omdat niet alle zaden zullen ontkiemen en de planten mogelijk niet dezelfde kenmerken hebben als de oorspronkelijke plant.

Om de vermeerdering van de Zeekool te bevorderen, is het belangrijk om de plant goed te verzorgen en te zorgen voor een gezonde groeiomgeving. Dit omvat het bieden van voldoende voedingsstoffen en water en het vermijden van overmatige blootstelling aan zonlicht en koude temperaturen.

Zeekool ziekten

De Zeekool is gevoelig voor een aantal ziekten, zoals bruine vlekken, roest en bladvergeling. Bruine vlekken op de bladeren van de Zeekool worden veroorzaakt door een infectie met een schimmel. Deze ziekte is vooral gevoelig voor warme en vochtige omstandigheden. Plaats de Zeekool in een geventileerde ruimte en geef niet teveel water, om bruine vlekken te voorkomen. Bij een besmetting met bruine vlekken, verwijder de besmette delen en behandel met een bestrijdingsmiddel.

Roest is een andere veelvoorkomende ziekte. Roest veroorzaakt gele of bruine vlekken op de bladeren, waardoor deze verkleuren en uiteindelijk afsterven. Roest ontstaat wanneer de bladeren vochtig zijn. Houd de bladeren droog en de plaats de plant in een goed geventileerde omgeving te plaatsen. Verwijder bij een besmetting met roest de besmette bladeren. 

Bladvergeling en uitval door ouderdom zijn ook veelvoorkomende problemen bij de Zeekool. Deze problemen zijn het gevolg van een tekort aan voedingsstoffen en licht. Zorg dat de Zeekool plant voldoende licht en voedingsstoffen krijgt, zodat deze in goede gezondheid blijft.

Zeekool kopen

Koop Zeekool bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Zeekool soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Zeekool en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Zeekool
Wetenschappelijke naam
Crambe maritima
Type
Vaste plant
Familie
Brassicaceae
Geslacht
Crambe (Bolletjeskool)
Soort
Maritima
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Wit
Kleur bladeren
Wit
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Mei, Juni
Vochtigheid
Droog - Vochthoudend
Standplaats
Zon
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-20 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen