Zeeuws knoopje is een vaste plant uit de Apiaceae familie en het geslacht Astrantia (Sterrenscherm) en er staan 15 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Zeeuws knoopje ligt in juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn roze, wit, groen of rood van kleur.
De kleur van de bladeren is groen of wit, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 40 centimeter en 70 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Het Zeeuws knoopje is een geweldige, vaste plant. Deze zomerbloeier heeft tal van goede eigenschappen. De plant produceert prachtige schotelvormige bloemhoofden, die tijdens de zomerse bloeiperiode tal van insecten, zoals bijen en vlinders aantrekken. De bloeitijd van het Zeeuws knoopje is vrij lang, van juni tot en met september. Een kleurenpallet van bloemen varieert van donkerrood tot oudroze en van wit tot witgroen. Daarnaast mag het blad er ook zeker zijn. De mooie intens groene kleur blijft de hele zomer behouden. Veel snoei heeft het Zeeuws knoopje niet nodig.
Tijdens de bloeiperiode kunt u uitgebloeide bloemen verwijderen. Hiermee stimuleert u nieuwe bloei. U geniet daarom ook aan het einde van de zomer nog van prachtige kleuren in uw tuin. Is de bloei definitief ten einde, dan kunt u het Zeeuws knoopje snoeien. U snoeit de plant tot de grond terug. Hiermee voorkomt u eveneens dat de plant zichzelf uit gaat zaaien. Lelijke bladeren knipt u af, waardoor weer nieuw fris blad zal verschijnen.
Qua verzorging en onderhoud is het Zeeuws knoopje een vrij gemakkelijke plant. U hoeft alleen regelmatig water te geven in droge periodes tijdens het groeiseizoen. De plant groeit en bloeit namelijk het beste in niet te droge grond. Geef nooit water op de plant, maar giet altijd op de grond rondom de plant. Zorg daarnaast dat het water in de bodem goed weg kan lopen, want blijft er water in de grond staan, dan kunnen de wortels gaan rotten.
Het Zeeuws knoopje waardeert een jaarlijkse kalkgift. Door eenmaal per jaar wat kalk te strooien, zorgt u ervoor dat de verzuring van de grond wordt tegengegaan. Ook wordt aangeraden, zeker als de plant in arme tuingrond staat, om een of twee keer per jaar het Zeeuws knoopje te bemesten. Voeg wat organische meststof aan de bodem toe en de plant zal uw inspanningen tijdens de bloeitijd volop belonen. Bekalk en bemest nooit tegelijk. Eerst strooit u kalk en enkele weken later kunt u dan het Zeeuws knoopje bemesten.
Het Zeeuws knoopje is winterhard maar niet wintergroen. Betekent dus dat de plant zijn blad verliest in het najaar. De bovengrondse delen sterven af en de plant gaat kaal de winter in, om in het voorjaar weer uit te lopen.
Voordat u het Zeeuws knoopje gaat planten, dient u eerst een goede plek uit te zoeken. De plant geeft de voorkeur aan halfschaduw. Heeft u een tuin met veel zon en ontkomt u niet aan een standplaats voor het Zeeuws knoopje in de volle zon, dan moet u ervoor zorgen dat de grond voldoende vochtig is. Onder bomen en/of struiken of half in de schaduw is de meest geschikte standplaats voor het Zeeuws knoopje. De grond is bij voorkeur humus- en voedselrijk. Bij het planten van het Zeeuws knoopje kunt u desgewenst compost of bladaarde aan de grond toevoegen. De bodem moet daarnaast goed gedraineerd zijn.
Het Zeeuws knoopje kan prima in een border met andere planten. U kunt ook meerdere Zeeuws knoopje planten in een groep zetten. De plant kan dan prima als bodembedekker worden gebruikt. Bij het plaatsen van meerdere losse Zeeuws knoopje planten, wordt een plantaantal van zeven tot negen stuks per vierkante meter geadviseerd. Na het planten van het Zeeuws knoopje geeft u de eerste tijd goed water.
U kunt het Zeeuws knoopje stekken en vermeerderen via zaaien of door de plant te scheuren en terug te planten. Wanneer u uitgebloeide bloemen niet wegknipt, zaait de plant zichzelf uit. De plant stopt zijn energie dan niet in het produceren van nieuwe bloemen, maar in zaadvorming. U kunt ook proberen het zaad op te vangen, zelf op te kweken en dit in het voorjaar uit te zaaien op een plek in uw tuin. Wilt u niet dat de plant zichzelf uitzaait, verwijder dan vooral de uitgebloeide bloemen om dit te voorkomen.
De meest gebruikelijke manier om het Zeeuws knoopje te vermeerderen, is door de plant in stukken te delen (scheuren). U graaft dan de plant met kluit en al op, deelt vervolgens de kluit in meerdere stukken en plant elk deel terug in uw tuin. Geef het nieuwe Zeeuws knoopje na het planten de eerste weken goed water. En kies bij voorkeur weer een half beschaduwde standplaats voor het Zeeuws knoopje.
Het Zeeuws knoopje is over het algemeen vrij ziekteresistent, maar soms kunnen zich bruine vlekken op het blad voordoen. Deze worden veroorzaakt door een piepklein vliegje dat gaatjes in het blad maakt om eitjes in te leggen. De larven die uit de eitjes tevoorschijn komen, doen zich te goed aan het bladmoes. Hierdoor krijgt het blad bruine vlekken. De aanval van dit vliegje is niet schadelijk voor de plant. Wat u moet doen als u tijdens de verzorging van het Zeeuws knoopje lelijke, bruine bladeren ziet, is deze afknippen. Tijdens het groeiseizoen zullen dan snel weer nieuwe bladeren ontstaan.
Koop Zeeuws knoopje bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Zeeuws knoopje en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.