Zilverkaars is een vaste plant uit de Ranunculaceae familie en het geslacht Cimicifuga en er staan 6 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Zilverkaars ligt in juli, augustus, september en oktober en de bloemen zijn wit of roze van kleur.
De kleur van de bladeren is groen of bruin, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 80 centimeter en 2 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De zilverkaars is een vaste plant die in het najaar afsterft. Rigoureus snoeien van de plant is daardoor niet nodig. Het is van belang dat u de afgestorven delen van de plant op de grond laat liggen ter bescherming van de zilverkaars tijdens de wintermaanden. In het voorjaar dient u de dode bladeren van de zilverkaars te halen, zodat de plant genoeg ruimte krijgt om te groeien. Een andere tip is om na de bloei de bloemen te verwijderen, zodat de plant minder wind vangt. Hierdoor wordt de kans op beschadiging dus kleiner en geniet u optimaal van uw zilverkaars.
Het onderhouden en verzorgen van de zilverkaars is vrij eenvoudig. De plant heeft geen bijzondere zorg nodig, behalve tijdens de droge zomerperiodes. Geef de plant dan extra water om uitdroging te voorkomen. Wanneer de plant uitdroogt, kan dit de bloei en groei van de bloemen namelijk belemmeren.
Belangrijk om te weten is dat de zilverkaars een langzaam groeiende plant is. De plant groeit graag in een vochtige en humusrijke grond. Vooral in het eerste seizoen is het van belang om de plant regelmatig water te geven. Doordat de zilverkaars langzaam groeit, duurt het ongeveer twee tot drie jaar voordat de plant volledig tot ontwikkeling is gekomen. Voorzie de plant jaarlijks van extra mest om de groei te stimuleren. Doe dit echter wel altijd na de bloei en wanneer het blad aan het afsterven is.
Als de plant op de juiste plek staat in combinatie met de juiste voeding, kan de plant na een aantal jaar tot wel 200 centimeter hoogte groeien! De talloze witte kleine bloemen groeien dan samen in lange pluimachtige vertakte trossen. Wanneer de zilverkaars in bloei staat, geeft dit ook een heerlijke geur door uw tuin.
De zilverkaars houdt niet van een standplaats in de volle zon. Kies daarom voor een plek in de halfschaduw om uw plant te poten. Direct zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat de kans op bladverbranden wordt vergroot. Dit geldt zeker voor de soorten met bruine cultivars. Ook kan de zilverkaars eenvoudig geplaatst worden in tuinen met meerdere volwassen bomen en heesters.
Let er hierbij wel op dat de plant niet te dicht in de buurt van andere boomwortels geplant wordt. De geadviseerde plantafstand is ongeveer 40 centimeter. Zo kan de zilverkaars zich het beste ontwikkelen tot volwaardige plant. De plant is ook uitermate geschikt als borderplant. Houd de grond hierbij wel voldoende vochtig!
De zilverkaars is winterhard en dus uitermate geschikt om uw tuin in de herfst kleur te geven. Dit komt doordat de bloeiperiode van de plant tijdens de maanden september, oktober en november is. De prachtige, paarse bladeren en wit kleurige bloemen laten uw tuin stralen.
Het duurt een aantal jaren totdat de zilverkaars volledig is ontwikkeld als plant. Wacht daarom met vermeerderen totdat de plant oud én groot genoeg is. De beste manier om de plant te vermeerderen, is door de plant te scheuren. Dit kan door de plant met een spade door te snijden of handmatig te scheuren. Het scheuren doet u door de plant met kluit (voorzichtig) uit de grond te halen en de wortels uit elkaar te trekken. Zo krijgt u van één plant, twee of meerdere nieuwe planten. Vaste planten, zoals de zilverkaars, groeien vanuit de kern naar buiten toe. Dit betekent dat de jonge en krachtigste stukken van de plant zich aan de buitenkant bevinden. De gescheurde delen van de plant kunnen direct opnieuw geplant worden.
Koop Zilverkaars bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Zilverkaars en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.