Herfstaster is een vaste plant uit de Asteraceae familie en het geslacht Aster en er staan 25 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Herfstaster ligt in juli, augustus, september en oktober en de bloemen zijn roze, wit, blauw, paars of rood van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 40 centimeter en 1,5 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De herfstaster is een prachtige vaste plant die uw tuin laat opleven. De plant trekt namelijk veel insecten, zoals vlinders, bijen en hommels aan. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een echte najaarsbloeier. De herfstaster bloeitijd is meestal van begin september tot eind oktober. De plant brengt dan nog kleur in uw tuin terwijl andere planten meestal al uitgebloeid zijn. De herfstaster bloeit meestal met helder paarse bloemen, maar de plant is ook verkrijgbaar met bloemen die rood, blauw, wit of roze van kleur zijn. Het hartje van de bloem is vrijwel altijd geel. U dient de herfstaster te snoeien om deze sterk te houden.
U kunt op twee momenten de herfstaster snoeien. Het eerste moment is na de bloei. U snoeit dan de plant tot ongeveer tien centimeter boven de grond terug. Wanneer het niet meer vriest, in het voorjaar, kunt u de rest wegknippen. De nieuwe scheuten krijgen dan voldoende licht en ruimte om te gaan groeien. Als u de plant te breed of te hoog vindt worden, kunt u ook altijd vroeg in het groeiseizoen de takken nog iets terugsnoeien. Voor het snoeien van de herfstaster gebruikt u natuurlijk een scherpe snoeischaar.
De herfstaster is qua onderhoud een gemakkelijke vaste plant. De verzorging van de herfstaster bestaat uit een beetje water geven, minimaal bemesten en het een tot twee keer per jaar snoeien van de herfstaster. Als u de plant in de volle grond heeft staan, is water geven nauwelijks nodig. Alleen na het planten van de herfstaster en tijdens droge, warme periodes dient u water te geven. Let erop dat de plant niet nat staat. Zorg er altijd voor dat het te veel aan (regen)water goed weg kan. Dit geldt ook voor een herfstaster in een bloempot of plantenbak.
De herfstaster heeft ook niet vaak een bemesting nodig. In de zomer kunt u wat compost of tuinmestkorrels geven en aan het einde van het jaar nogmaals rond de plant wat compost strooien. De herfstaster is winterhard en kan goed tegen vorst, ondanks dat de plant tijdens de wintermaanden stopt met bloeien. De plant is echter niet wintergroen en verliest in de winter zijn blad, maar loopt vervolgens in het volgende jaar weer mooi uit.
In het voorjaar, als de laatste nachtvorst is geweest, kunt u de herfstaster planten. U kunt de plant in de grond zetten of in een pot. Kies als standplaats voor de herfstaster een plekje in de zon of halfschaduw uit. De plant heeft ruimte nodig, dus plant deze niet te dicht op andere planten, een struikgewas of tussen struiken. Plaats ongeveer twee tot drie planten per vierkante meter.
De grond is bij voorkeur humusrijk en goed doorlatend. Maak de grond eerst goed los en graaf een plantgat dat iets groter (maar niet dieper) dan de kluit is. In het plantgat kunt u wat aanplantgrond toevoegen. Dit bevordert de groei. Dompel de plant met pot en al even onder in een emmer water en haal daarna de pot eraf. Zet de herfstaster in het plantgat, maak het gat dicht en druk de aarde stevig aan. Geef na het planten de aster nog water.
Na een jaar of twee kunt u prima de herfstaster vermeerderen. Dit doet u door de plant te scheuren. U graaft de gehele plant uit. Schud vervolgens de aarde van de plant en kluit, en kijk waar zich krachtige scheuten bevinden. Dit is in de meeste gevallen aan de buitenkant van de pol. Steek daarna met bijvoorbeeld een schop deze delen van de plant af. U kunt ook een stevig snoeimes gebruiken. Probeer gelijke delen te scheuren en check of ieder deel voldoende groeipunten heeft. Het hart van de vaste plant kunt u weggooien. Graaf voor ieder nieuw deel een plantgat en voeg nieuwe humusrijke aarde toe. Plant elk deel in een gat, vul het gat met de aarde en druk weer goed aan. Geef na het planten van de herfstasters water.
De beste periode voor het vermeerderen van de herfstaster is in het voorjaar, maart of april.
De herfstaster is een vrij sterke plant. Ze zijn wel wat gevoelig voor meeldauw. Dit is een schimmel die een witte pluis op bladeren achterlaat. Het probleem kunt u klein houden door in ieder geval nooit op het blad water te geven tijdens de verzorging van de herfstaster, maar altijd aan de voet. Wanneer de grond te droog of niet goed gedraineerd is, kunt u het beste de standplaats van de herfstaster aanpassen. Aangetaste delen verwijdert u direct om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.
Koop Herfstaster bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Herfstaster en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.