Hondsroos

Hondsroos is een heester uit de Rosaceae familie en het geslacht Roos (Rosa) en er staat 1 soort Hondsroos in onze plantengids.

De bloeitijd van een Hondsroos ligt in juni en juli en de bloemen zijn roze van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 3,5 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Hondsroos online bestellen

Hondsroos snoeien: wanneer & hoe

Hondsroos is een prachtige heester die mooie rozen voortbrengt. De hondsroos bloeitijd is in juni en juli. De struik bloeit dan met lichtroze of soms witte bloemen. In het najaar verschijnen er rozenbottels aan de heester. De bloemen en rozenbottels trekken vogels, bijen en andere insecten aan. Vanwege de doornen is hondsroos vooral voor vogels een veilige plek. Daarnaast beschermen deze stekels de struik ook tegen vraat. Hondsroos snoeien is meestal niet noodzakelijk. Het wordt echter wel aangeraden om de heester goed in vorm in te houden. De heester kan vrij groot en ook vooral erg breed worden. Wanneer hondsroos in de buurt van andere planten staat, kunnen deze in de verdrukking raken. En dat is zonde!

U kunt het beste tussen half februari en half april hondsroos snoeien. Het is belangrijk dat het niet vriest of dat er op korte termijn vorst wordt verwacht als u van plan bent om hondsroos te snoeien. Zodra u begint, snoeit u takken die te lang worden weg. Ook oude, beschadigde takken knipt u af. U kunt gerust tot ongeveer vijftig centimeter terugsnoeien. Het is aan te raden om stevige handschoenen aan te trekken als u hondsroos gaat snoeien, want de stekels op de takken zijn geen lieverdjes. Gebruik altijd alleen schoon en scherp snoeigereedschap tijdens het snoeien van hondsroos om beschadigingen en infecties bij snoeiwonden te voorkomen.

Hondsroos verzorging & onderhoud

De hondsroos verzorging stelt niet zo erg veel voor. Vooral net na het planten van hondsroos geeft u de heester goed water. In de eerste jaren erna is alleen bij lange, droge periodes extra water nodig. Hoe ouder de struik wordt, hoe meer deze voor zichzelf kan zorgen. De wortels zitten dan diep genoeg. Waak er dan alleen voor dat de grond niet volledige uitdroogt. Als u tijdens het onderhoud van hondsroos merkt dat de blaadjes in de ochtend al slap gaan hangen, dan heeft de heester dorst. Zeker bij een hittegolf dient u 's avonds flink water te geven. In de winter hoeft u weinig te gieten. Als u water geeft, doe dit dan alleen op vorstvrije dagen.

Tijdens het planten van hondsroos geeft u de heester al wat compost. Verder is een tot tweemaal per jaar hondsroos bemesten al voldoende. Geeft in ieder geval in het voorjaar wat meststof. Dit stimuleert de bloei in de vroege zomer. Desgewenst geeft u hondsroos nog een extra bemesting in het najaar. Hondsroos is winterhard, zeer goed zelfs, maar niet wintergroen. De struik verliest in het najaar zijn blad, maar krijgt er in het voorjaar weer fris, nieuw groen blad voor terug.

Hondsroos planten: wanneer & hoe

Zolang de bodem vorstvrij is, kunt u hondsroos planten. De heester groeit het beste op voedselrijke grond die niet al te zuur is. Gewone tuinaarde is eigenlijk prima. Kies voor de hondsroos een standplaats in de zon of lichte schaduw. Probeer volle middagzon te vermijden. Wanneer de standplaats van hondsroos een plek is met de hele dag zon, dient u extra alert te zijn op uitdroging van de grond. Het onderhoud aan hondsroos kost dan iets meer tijd. Het geadviseerde plantaantal is een tot twee heesters per vierkante meter, wanneer u meerdere hondsroos planten in uw tuin gaat zetten. De struik is door zijn vorm (hoogte en breedte) wat lastig te combineren met andere hoge planten.

Voordat u hondsroos planten gaat, maakt u de grond flink los en zorgt u ervoor dat de bodem goed doorlaatbaar is. Het water moet weg kunnen lopen. U kunt de grond bewerken met wat compost. Dit zorgt voor een betere drainage. Voor een goede start geeft u direct wat meststof tijdens het planten van hondsroos. Vanzelfsprekend is het om de struik water te geven na het planten en dit regelmatig te herhalen de eerste weken.

Hondsroos stekken & vermeerderen

Hondsroos vermeerderen kan op diverse manieren. U kunt zaden oogsten uit de rijpe rozenbottels in het najaar. Dit is wel een intensief klusje. U dient namelijk het vruchtvlees van de zaden te scheiden, de zaden vervolgens een koude behandeling te geven en deze daarna twee tot drie maanden in een zakje met zand op kamertemperatuur te bewaren. Vervolgens moet u ze nog een maand koelen en in normale zaaigrond plaatsen. Daarna is het wachten tot de zaadjes ontkiemen. Dit kan ook weer enkele maanden duren. Als er zaaiingen verschijnen en deze groot genoeg zijn, kunt u in het voorjaar de nieuwe hondsroos planten in uw tuin.

Hondsroos stekken en vermeerderen via afleggen is een stuk eenvoudiger en ook meer succesvoller. U zoekt een jonge, buigzame scheut onderaan de heester en buigt deze naar de grond. Bedekt de tak met wat aarde en leg er iets op zodat de tak niet terug kan veren. Zodra de tak gaat groeien, kunt u deze van de heester losmaken en vervolgens op een andere plek in uw tuin de nieuwe hondsroos planten.

Hondsroos ziekten

Hondsroos kan soms door schimmels, zoals blackspot en meeldauw lastig worden gevallen. Blackspot herkent u aan bruine of zwarte vlekjes op het blad en meeldauw aan witte pluis op stengels, bloemen of bladeren. Zodra u dit bemerkt tijdens de verzorging van hondsroos, dient u aangetaste delen te verwijderen en te vernietigen, en desgewenst een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Hondsroos kopen

Koop Hondsroos bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Hondsroos soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Hondsroos en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Hondsroos
Wetenschappelijke naam
Rosa canina
Type
Heester
Familie
Rosaceae
Geslacht
Roos (Rosa)
Soort
Canina
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Roze
Kleur bladeren
Roze
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juni, Juli
Vochtigheid
Droog - Vochthoudend
Standplaats
Lichte schaduw / Zon
Zuurgraad grond
Zwak zuur tot licht basisch
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-30 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen