Klimroos is een heester uit de Rosaceae familie en het geslacht Roos (Rosa) en er staan 5 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Klimroos ligt in juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn geel, oranje, paars, wit of roze van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 3 meter en 5 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De klimroos behoort tot de meest spectaculaire bloeiende klimplant. Deze rijk bloeiende plant tovert schuttingen, hekken, muren en pergola’s moeiteloos om tot een romantisch tafereel. De klimroos bloeitijd loopt van juni tot en met september. De hele zomer geniet u van gele, paarse, oranje, witte of roze bloemen. Net als alle andere tuinplanten en heesters heeft ook de klimroos goede verzorging nodig en daar hoort het snoeien ook bij.
De beste tijd om de klimroos te snoeien is wanneer deze in rust in. Meestal tussen december en maart. Door tijdens de rustperiode te snoeien, stimuleert u de klimroos om nieuwe takken met sterke, nieuwe scheuten te ontwikkelen. Slaat u de snoeibeurt een jaar over, dan is dat geen ramp. Het is alleen wel zo dat de takken dan zwakker worden en niet veel bloemen geven. Ook kunnen takken over elkaar heen gaan groeien, waardoor ze elkaar beschadigen en ziekten kunnen ontstaan. Het is dus sterk aan te raden om de klimroos wel te snoeien.
De hoofdtakken van de klimroos laat u met rust. Deze snoeit u pas terug tot aan de grond wanneer ze verouderd zijn of afsterven. De zijtakken die vanaf de hoofdtak ontspringen, mag u vijftien tot twintig centimeter afknippen. Zorg dat u altijd boven een oog de scheuten van de klimroos snoeit. De klimroos zal vervolgens weer snel nieuwe scheuten maken. Als u tijdens de bloeiperiode uitgebloeide bloemen wegknipt, stimuleert u een langere bloei. Voor het snoeien van de klimroos gebruikt u scherp snoeigereedschap. En heeft de plant stekels, draag dan handschoenen tijdens het snoeien en de verdere verzorging van de klimroos.
De klimroos heeft wel enig onderhoud nodig. Klimrozen houden, net als alle soorten rozen, van veel voeding. Minimaal eenmaal per jaar dient u de klimroos te bemesten. U kunt dit in het voorjaar doen, eventueel direct na snoei. Strooi dan een handje meststof rondom de voet van de plant. Geef daarna goed water, want dit zorgt ervoor dat de mestkorrel direct uit elkaar valt en wordt opgenomen. Klimrozen die doorbloeien hebben ook baat bij een extra bemesting in de zomer.
Tot de verzorging van de klimroos hoort ook het water geven. Vooral in warme en droge periodes heeft de plant extra water nodig. Zorg er wel voor dat het water niet blijft staan. Zeker bij een klimroos in bloempot of plantenbak dient u ervoor te zorgen dat het water weg kan lopen. Een laag kleikorrels onder in de pot zorgt voor een goede waterregulatie. Daarnaast hebben de wortels van de klimroos veel ruimte nodig. Houd hier ook rekening mee als u de klimroos in een pot zet. Kies dan voor een extra diepe pot. Bij het water geven, giet u altijd op de aarde zelf, want gieten op het blad of de bloemen kan schimmels veroorzaken.
De klimroos is winterhard. Ondanks dat de plant goed bestand is tegen koude winters, dient u de roos bij strenge vorst wat te beschermen en af te dekken. Omdat de klimroos geen echte klimmer is, dient u deze genoeg ondersteuning te geven om te kunnen groeien.
De klimroos planten is geen moeilijke klus. Kies als standplaats voor de klimroos een plek in de zon of halfschaduw. Sommige soorten kunnen ook prima in de schaduw staan. Voor de meeste rozen geldt wel, hoe meer zon deze krijgt, hoe rijker de bloei. De klimroos houdt van voedselrijke grond. Omdat klimrozen diep wortelen, is het belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Wanneer er water in de bodem blijft staan, zullen de wortels gaan rotten.
Voor het planten van de klimroos graaft u een diep plantgat. Gaat u dicht bij een muur de klimroos planten? Graaf dan een extra ruim gat. Maak de aarde goed los en meng hier wat potgrond doorheen. Dompel vervolgens de kluit van de plant in een emmer met water en plaats de klimroos in het gat. Vul het gat op met de aarde, druk stevig aan en geef ruim voldoende water.
Het is mogelijk de klimroos te stekken en te vermeerderen. Dit doet u via een zogenaamde houtige stek. U neemt goed uitgerijpte scheuten (die in het jaar goed zijn gegroeid) en knipt deze met een snoeischaar in stukken van ongeveer vijfentwintig centimeter. Van elk stuk verwijdert u de bladeren op de bovenste twee na. De onderkant doopt u in stekpoeder. Maak een geultje met bemeste tuingrond en zet daar de stekjes in. Het blad dient nog boven de grond uit te steken. De stekjes zullen nu gaan wortelen en uitgroeien tot een nieuwe plant. Het jaar erop kunt u dan op een definitieve plek in uw tuin de nieuwe klimroos planten.
Ziekten die veel bij de klimroos voorkomen, zijn de schimmelziekten sterroetdauw, roest en meeldauw. Ook bladluizen kunnen de klimroos bezoeken. Sterroetdauw geeft kleine, zwarte stippen op het blad, roest kenmerkt zich door oranje stippen en vlekken aan de onderkant van het blad en meeldauw herkent u aan wit poederachtig pluis. Aangetaste delen dient u direct te verwijderen en vernietigen als u dit ziet tijdens de verzorging van de klimroos. Bladluizen, kleine kruipende insecten, kunt u wegvegen of wegspuiten met de sterke straal van een plantenspuit.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Klimroos en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.