Laurierkers is een heester uit de Rosaceae familie en het geslacht Prunus en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Laurierkers ligt in april, mei en juni en de bloemen zijn wit van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 1 meter en 3 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De laurierkers is een leuke heester met een wat sierlijke uitstraling. De struik valt op door zijn levendige bladeren. Deze zijn vrij groot en glanzen prachtig. De laurierkers is uitermate geschikt om als haag te gebruiken, maar u kunt deze groenblijvende struik natuurlijk ook een mooi eigen plekje in uw tuin geven. De laurierkers is een vrij snelle groeier. Om de heester mooi in vorm te houden is het daarom aan te raden om tweemaal per jaar te snoeien. Als u de snoeibeurten overslaat, zal de struik snel verwilderen.
Wanneer de laurierkers snoeien? De eerste keer kunt u in het voorjaar, rond maart of april, de laurierkers snoeien. De tweede snoeibeurt geeft u aan het einde van de zomer, rond september. Het snoeien van de laurierkers vergt wat tijd maar is niet heel moeilijk. U snoeit de heester tot ongeveer een halve meter boven de grond terug. Al snel zal de struik weer mooi uitlopen. Wanneer takken tussen de snoeibeurten door te lang worden, kunt u deze gerust afknippen. Voor het snoeien van de laurierkers kiest u bij voorkeur een bewolkte dag. De nieuwe bladeren die verschijnen aan de oppervlakte bij het snoeien, zijn namelijk nog niet aan direct zonlicht gewend en kunnen daardoor snel verbranden.
Gaat u een laurierkers snoeien? Snoei dan de bovenkant smaller dan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de hele heester evenveel zonlicht krijgt en de struik niet topzwaar wordt. Snoei nooit als de grond bevroren is en gebruik voor het snoeien van de laurierkers een scherpe snoeischaar en geen heggenschaar. Met een heggenschaar beschadigt u sneller het blad en dat is zonde natuurlijk.
De laurierkers is in het onderhoud niet moeilijk. De heester is helemaal niet veeleisend. Als het gaat om water geven, heeft de struik niet echt veel aandacht nodig. U merkt het overigens snel genoeg als de laurierkers dorst heeft. De bladeren worden dan geel. Vaak kan de struik uit de bodem zijn water halen, behalve als het lang erg warm en droog is. Geef in de zomer extra water. Doe dit bij voorkeur vroeg in de morgen of in de avond en geef dan gelijk veel en goed water in plaats van een beetje. Giet niet op het blad, omdat dit brandschade en schimmels kan veroorzaken. Let er ook op dat het water in de grond weg kan lopen, want de laurierkers kan niet zo goed overweg met wateroverlast.
De laurierkers verzorging bestaat naast water geven en snoeien verder nog uit bemesten. Eenmaal per jaar de laurierkers bemesten is eigenlijk voldoende. Doe dit het liefst in het voorjaar, bijvoorbeeld na het snoeien van de laurierkers. Geef dan wat compost of vloeibare mest. Ook bij het planten van de laurierkers geeft u direct een bemesting. De laurierkers is winterhard en wintergroen. Dankzij de gemakkelijke verzorging is de laurierkers een populaire heester.
De laurierkers is prachtig als haag, maar ook erg geschikt als solitaire struik. U kunt bijna overal in uw tuin de laurierkers planten. De heester staat overal mooi en stelt ook aan zijn plekje weinig eisen. De standplaats van de laurierkers kan dus in de zon zijn, maar ook halfschaduw en zelfs schaduw wordt verdragen. Ze zijn tevens tevreden met elke tuingrond. Als we u dan toch een tip mogen geven. Kies als standplaats voor de laurierkers wel een plek uit waar de zon niet de hele dag fel schijnt en waar in de winter bij zeer koude periodes uitdrogende, oostelijke wind wordt vermeden.
U kunt het hele jaar door de laurierkers planten, met uitzondering van extreme hitte en vorst. U graaft een gat en strooit hier wat voeding in. Zorg dat grond goed gedraineerd is en plaats dan de heester in het plantgat, gooi dicht en druk de grond goed aan. Na het planten van de laurierkers geeft u goed water. Omdat de heester snel groeit, heeft u al snel een mooie struik of haag in uw tuin.
U kunt de laurierkers stekken of door middel van afleggen gemakkelijk vermeerderen. De laurierkers vermeerderen door afleggen doet u door een lange tak onderaan de struik naar de grond te buigen. Om de tak op de grond te houden, legt u er bijvoorbeeld een steen op. De tak zal dan onder de steen wortelschieten en zodra er een nieuw struikje uitgroeit, knipt u deze los en plant u deze apart weer in uw tuin.
Laurierkers stekken is ook niet moeilijk. U kunt een of meerdere takjes van de stam of van de bovenste takken snijden. Laat drie tot vier bladeren aan het stekje zitten en haal de rest (de onderste bladeren) eraf. Doop de stekjes in stekpoeder en zet ze vervolgens in een potje met stek- en zaaizaad. Zodra de stekjes wortels krijgen, zet u deze in een grotere pot over en wanneer ze groter zijn gegroeid, kunt u de nieuwe laurierkers planten in uw tuin. Geef tijdens het stekken van de laurierkers steeds goed water.
De laurierkers kan bezoek krijgen van kevers en aangetast worden door schimmelziektes als meeldauw en hagelschot. Haal tijdens de verzorging van de laurierkers onmiddellijk de aangetaste delen weg of gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel om erger te voorkomen.
Koop Laurierkers bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Laurierkers en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.